Smart Szeged

Már keresik a kivitelezőt az 5-ös főút négysávosítására – új kerékpárút, buszmegállók és körforgalmak is lesznek Szegeden

Kiírta az Építési és Közlekedési Minisztérium a pályázatot az 5-ös főút 2×2 sávossá történő fejlesztésére. Ebből derült ki, hogy fejlesztik a Szegedi Ipari Park közúti közlekedési kapcsolatait, ezen belül 2×2 sávossá teszik az 5-ös főutat az M43 autópálya és az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont körforgalom közötti útszakaszán. Ez nagyban érinti majd a Szegedre települő BYD gyárat is.

A kiírásban lényegében az áll, hogy

  • az 5-ös főút jelenleg 2×1 sávos országos közúti szakaszát 2×2 sávossá fejlesztik egybefüggő, mintegy 2,2 km hosszban az M43 autópálya és Wolfgang Sandner utca között, itt közvilágítás is lesz.
  • Mindezek mellett az M43 autópálya és 5 sz. főút csomópontját átépítik, itt lesz egy autópálya lehajtó, valamint az Északi alcsomópontot is átalakítják, és a későbbi vasúti terminálhoz vezető 2×1 sávos út csatlakozó csonkját is elkészítik, szükség esetén a többi ág/körforgalom korrekciójával.
  • Kerékpárutat is terveztek az M43 autópálya csomópontján átvezetve, közvilágítással, valamint buszmegállókat, összesen négy darabot.
  • Új körforgalmú csomópontot is építenek az ipari terület bejáratához kapcsolódóan az 5-ös főúton. Itt a Nagybani Piac meglévő körforgalmát felújítják és az ipari területre vezető bekötő utat is megépítik mintegy 150 m hosszban.
  • Az 5-ös főút és az 502 főút körforgalmi csomópontját átalakítják, sőt, lesz kerékpárút az 502 sz. út és az M43 autópálya között mintegy 1,6 km hosszban.

A kivitelezőnek a kapcsolódó vízépítési, közmű kiváltási, valamint egyéb építési és bontási munkákkal, a szükséges tervek elkészítésével/módosításával együtt, az egyeztetések és engedélyeztetések teljes körű lefolytatásával, valamint minden, az építéshez és forgalomba helyezéshez szükséges hozzájárulást és engedélyt meg kell szerezni. A munkálatokat 21 hónaposra tervezik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb