Közélet

Messziről szaglik a Centrum-gödör ügye és már nem csak átvitt értelemben: büdösödni kezdett Szeged belvárosának szomorú színfoltja

Decemberben tóként “pompázott”, januárban már akár korcsolyapályaként is üzemelhetett volna a Centrum-gödör, február végére pedig Szeged hírhedt helyén felgyülemlett víz már büdösödni is kezdett. A sok poénnak táptalaját képező belvárosi “látványosság” azonban valójában szomorú színfoltja belvárosunknak, s egyelőre nem úgy tűnik, hogy a közel jövőben megoldódna a Centrum-gödör sorsa.

Évek óta húzódó téma a Centrum-gödör ügye Szegeden, és nem nagyon halad előre semmi ebben a történetben. Egy-egy nagyobb eső után megtelik vízzel a terület, és tavacskaként “ékeskedik” a belváros szívében. Nyáron szúnyogkeltetőként üzemel, mára pedig már az állott víz bűzölög benne, mint azt a Szegediek Szegedről Szegedért Facebook csoportba csütörtökön az egyik felhasználó írta.

EGY SZEGEDI, NEVERENDING STORY

Szürreális sztori a Centrum-gödör története.

  • Az első tulajdonosa a Palánk Lakásszövetkezet volt, 1985-ben mélygarázst, a földszinten a Centrumhoz kapcsolódó áruházat, az emeleten lakásokat építettek volna, a srácok az alapozásig jutottak el, 1991-ben felszámolták a vállalkozást.
  • A telket ekkor a Coop Szeged Zrt.,
  • majd egy magánszemély vette meg,
  • aki 1999-ben adta tovább a Belváros 2001 Kft-nek.
  • Itt jött újabb egy évtizednyi semmittevés, aztán 2010-ben lejárt a kötelező beépítési határidő.
  • A város kisajátíthatta volna a területet, de köszönte, nem csinált semmit.
  • Újabb négy év luft következett, 2014-ben az Igényes Otthon Kft. lett a tulajdonos, akik 2019-ben egy gigantikus társas – és irodaházat akartak építeni, 6 szinten 136 lakással, 153 férőhelyes mélygarázzsal és 23 földszinti parkolóval. Az építkezés leállt, a projektből nem lett semmi.

NYOMOZÁS INDULT AZ ÜGYBEN

Tavaly előtt a Szegedi Rendőrkapitányság nyomozást indított a Centrum-gödör ügyének kapcsán. Feljelentést tettek a Centrum House Builder Kft. valamint a Centrum Capital Zrt. vezetői ellen a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen, mivel rengeteg vállalkozó, kölcsönadó és foglalót befizető személynek elege lett az őket ért anyagi kár miatt. A nyomozás üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt indult, azonban a gyanúsítottak a mai napig nem kerültek elő.

Sajnos a károsultak egyelőre úgy néz ki, nem nagyon reménykedhetnek, hogy valaha viszontlátják befektetéseiket, az egyik cég ugyanis felszámolás alatt áll, a telek tulajdoni lapja pedig jelzálogokkal és vételi jogokkal van tele.

A SZEGEDI JÁRÁSI ÜGYÉSZSÉG JÁR EL AZ ÜGYBEN

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Kiskunhalasi Járási Ügyészséget, akik a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségre irányítottak bennünket. Ők az alábbi választ küldték számunkra: “A Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon 2022. május 23. napján üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indult eljárás – áttétel folytán – a Szegedi Rendőrkapitányságon van folyamatban, amelyre figyelemmel a nyomozás törvényessége feletti felügyeletet a Szegedi Járási Ügyészség látja el” – írták.

Kérdéseinket feltettük a Szegedi Járási Ügyészségnek is, ám cikkünk megírásáig nem érkezett tőlük válasz, amint befut, frissítjük cikkünket.

LESZ MEGOLDÁS?

Egyelőre tehát marad a Centrum-gödör a jelenlegi formájában, pedig a körülmények egyre rosszabbak a belváros szívében húzódó területen. Ahogy a Szegediek Szegedről Szegedért nevű Facebook csoportba csütörtökön írta az egyik felhasználó, az egy dolog, hogy teli van vízzel a gödör, most már elkezdett büdösödni is a felgyülemlett állóvíz. Ezután pedig jön majd a szúnyoginvázió, így egyre sürgetőbbé válik, hogy valamilyen formában megoldás szülessen a Centrum-gödör több évtizede húzódó kálváriájára.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Fotók forrása: Szegediek Szegedről Szegedért FB csoport

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb