Sport

Bánhidi Bence és Bodó Richárd ott lesz a litvániai vb-selejtezőn, Mikler Roland viszont marad itthon

A magyar férfi kézilabda-válogatott csütörtökön és vasárnap Litvániával játszik a jövő évi világbajnokság selejtezőjében, amely egyben az olimpiai felkészülés “nulladik” állomása. Chema Rodríguez szövetségi kapitány ezúttal nem kísérletezik, hiszen azt a húsz játékost hívta be a keretbe, akik március közepén Tatabányán kiharcolták az olimpiai részvételt, így az OTP Bank-Pick Szeged csapatából ott lesz Bánhidi Bence és Bodó Richárd is, Mikler Roland viszont marad itthon.

Az Európa-bajnoki ötödik helyezett magyar csapatnak az erőviszonyok szerint csütörtökön 18 órától Vilniusban és vasárnap 17.15-től Veszprémben sem okozhat gondot a litván válogatott. A két együttes eddig 14 alkalommal találkozott egymással, a balti ország legjobbjai háromszor, a magyarok 11-szer győztek. Az idei kontinenstorna selejtezőjében 2022 októberében Érden 36-22-es, tavaly áprilisban Klaipedában 46-31-es magyar siker született. A litvánok az előselejtező első mérkőzésén idegenben 20-20-as, a visszavágón 26-26-os döntetlent játszottak Finnországgal, a hétméteres-párbajt pedig 4-3-ra megnyerték, ezzel jutottak tovább.

A KERET UGYANAZ, MINT MÁRCIUSBAN TATABÁNYÁN

Chema Rodríguez szövetségi kapitány ezúttal nem kísérletezik, hiszen azt a húsz játékost hívta be a keretbe, akik március közepén Tatabányán kiharcolták az olimpiai részvételt. A kapus Bartucz László az M4 Sportnak elmondta, tudni kell szétválasztani a két feladatot, hiszen most az a dolguk, hogy a vb-selejtezőt sikerrel vívják meg, és mindenki arra összpontosít, hogy ezt teljesítsék. A bajnoki bronzérmes Tatabánya játékosa hozzátette, a siker mindig összekovácsolja a csapatot, ezért a korábbi lendületüket kell továbbvinniük.

EZ A HÉT NEM AZ OLIMPIÁRÓL SZÓL

Rosta Miklós is megjegyezte: reményei szerint ott tudják folytatni, ahol az olimpiai selejtezőn Portugália ellen abbahagyták. Az Európa-liga-elődöntős Dinamo Bucuresti beállója elárulta: Chema Rodríguez azt mondta nekik, hogy ez a hét nem az olimpiáról szól, nem szabad azon gondolkodni, csak a vb-szereplésük a tét, csak erre szabad összpontosítaniuk.

SZITA ZOLTÁN A VASÁRNAPI VISSZAVÁGÓN AKÁR PÁLYÁRA IS LÉPHET, MIKLER ROLAND VISZONT ITTHON MARAD

A spanyol edző szerdán a magyar szövetség honlapján elmondta, Szita Zoltán, az OTP Bank Pick Szeged játékosa, kisebb kihagyás után végez teljes értékű munkát, ő itthon folytatja a felkészülést, a vasárnapi visszavágón akár pályára is léphet. Hanusz Egon ujjsérülése miatt nem utazhat Vilniusba, a kapusok közül pedig ezúttal Mikler Roland marad itthon. “Tudnunk kell használnunk azt a tudást, ami az olimpiai selejtezőn olyan jól működött, és élvezni a játékot, mert az is fontos. Készen áll a csapat, hogy kijusson a világbajnokságra, de komolyan vesszük a litván csapatot, és szeretnénk már idegenben előnyt szerezni” – szögezte le Rodríguez.

EZ A 23. VILÁGBAJNOKSÁG, AMIN A MAGYAR EGYÜTTES RÉSZT VEHET

A világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz, rajtuk kívül tagja már a mezőnynek Svédország, Franciaország, Németország, Bahrein, Japán, Kuvait, Katar, Algéria, a Zöld-foki Köztársaság, Egyiptom, Guinea, Tunézia, Argentína, Brazília, Chile, valamint – a két szabadkártyás csapat egyikeként – az Egyesült Államok. A január 14. és február 2. között sorra kerülő vb mérkőzéseinek Zágráb, Split, Varasd, Porec, Dubrovnik, Koppenhága, Herning, Trondheim, Stavanger, Drammen és Oslo ad otthont. Ez lesz a 29. férfi világbajnokság, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vehet. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb