Smart Szeged

Több mint 700-an férnek majd el az SZTE Öthalmi Campus Kollégiumában, kiírták az építési tendert

2022-ben hozták nyilvánosságra a szegedi Science Park 20 hektáros területére szánt Műszaki-Technológiai-Innovációs és Látogató Központ látványterveit, már akkor szóba került az Öthalmi Campus a látogatóközpont mellett, a tendert azonban csak most, 2024-ben írták ki. Mint kiderült, az Öthalmi Campus Kollégium a jelenleg még álló, és bontásra kerülő egykori iskolaépület helyén épül fel. 

BONTANI, MAJD ÉPÍTENI KELL

A most nyilvánosságra hozott pályázat szerint a nyertes ajánlattevőnek az építési beruházás megvalósítása során bontási, és építési munkákat is meg kell valósítani a Science Park területén. A következő feladatokat írja elő a tender:

  • a meglévő régi iskolaépület, és a könnyűszerkezetes kerékpártároló bontása, területrendezés,
  • a meglévő kiviteli terv szerinti új kollégiumi épület építése, teljes területet ellátó kazánnal,
  • a meglévő, régi kazánház bontását már a kivitelezés megkezdésekor el kell végezni, ezért nyertes ajánlattevőnek feladata lesz az ingatlanon működő 2 db meglévő, megmaradó paneles szerkezetű kollégium épületek fűtésének és melegvíz előállításának megoldása is a gépészeti tervfejezetben foglaltak szerint,
  • az új kollégium épület használatbavételét követően az ideiglenes fűtés és melegvíz ellátás megszüntetésre kerül, és a meglévő, megmaradó kollégium épületeket csatlakoztatni kell az új épület energiaellátó rendszerére.

A dokumentumból az is kiderült, hogy a kollégium „U”-alakú, pincével ellátott, és 6 emeletes lesz. Az épület emeleti szintjein találhatók a tervezett kollégiumi szobák, minden szint keleti végeiben az ezekkel méretben kompatibilis vendégszobákkal. Az „U”-alak szárainak töréspontjainál helyezkednek el a közösségi funkciók: tanuló szoba, közösségi terem, konyha, étkező.

SZAUNA, ÖLTÖZŐ ÉS KONDITEREM IS LESZ

A szinteket szárnyanként 1-1 lépcsőházi blokk köti függőlegesen össze füstmentes zárt lépcsőházzal, liftekkel, illetve szintenként takarítószer tárolóval és kukatárolóval. A földszinten találhatóak az akadálymentes szobaegységek (vendég és kollégiumi egyaránt), a közösségi terek és kollégiumi kiszolgáló helyiségek (konditerem, szauna öltözőkkel, megosztható közösségi terem a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal és kiszolgáló terekkel, raktárak, gépészeti helyiség, kazánház, kisbolt, személyzeti pihenőterek, irodák).

A kollégiumban összesen 6 személyfelvonó létesül a lépcsőházakkal szemben, a főbejárati szélfogóban 1 akadálymentes emelőlap lesz beépítve a pinceszint és a földszint között a főbejárat akadálymentes közlekedésének biztosítására. Emellett a földszinti üzletnél 1 áruszállító teheremelő lift létesül a pince és a földszint között. A pincében a funkciókat kiszolgáló 104 parkolóhelyet tartalmazó térszint alatti parkoló kerül kialakításra.

TORNATERMET IS KIALAKÍTANAK

Az „U” alakú kollégiumi épülettömeg szárai között elhelyezésre került egy pince és a földszintes épületrész:

  • a pinceszinten kap helyett egy kétszintes, nagy belmagasságú, többfunkciós tornaterem, melyhez csatlakozik zsibongó tér, közvetlenül a külső tér felé vezető menekülési kijárattal,
  • a pinceszinten még szertár, raktárak, sprinkler központ lesz elhelyezve,
  • a földszinten közösségi terek és közlekedők veszik körbe a csarnokteret, illetve a lobby külön átriumos kialakításokkal kapcsolódik a zsibongó teréhez,
  • az épület mellett még 10 db kültéri parkoló lesz kialakítva,
  • az ingatlanon összesen 108 db kerékpár elhelyezése lesz biztosítva.

A tervezett kollégiumi épületben 290 két férőhelyes szoba, 10 három férőhelyes szoba lett tervezve, és a 300 szobában 610 fő diák helyezhető el. A kollégium szintjein összesen 33 két férőhelyes vendégszoba, valamint 10 három férőhelyes vendégszoba kap helyet, így a 43 vendégszobában összesen 96 fő vendég helyezhető el. A kollégiumi épület 343 szobájában tehát összesen 706 fő számára biztosítanak majd elhelyezés.

Fotók: 4D Sudio

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb