Közélet

Röszkénél vagy Tompánál lesz a balkáni giga-határátkelő? Megvan, mikor dönt a kormány

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerint a kormány 2025 második felében fog arról dönteni, hogy Tompánál vagy Röszkénél épüljön meg a balkáni giga-határátkelő. Az Index értesülései szerint Tompánál már januárban megkezdődött a tervezés, míg Röszkénél jelenleg az előkészítés folyik.

„Jelenleg két helyszínen vizsgáljuk nagy kapacitású határátkelő fejlesztését” – nyilatkozta a lapnak Göbl Vilmos. Az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályának munkatársa közölte, hogy a tompai határátkelőhely fejlesztésére irányuló tervezési feladatok már idén januárban megkezdődtek.

A TERVEZÉSI MUNKÁLATOK BEFEJEZÉSE A JÖVŐ ÉV MÁSODIK FELÉBEN VÁRHATÓ

Göbl Vilmos tájékoztatása szerint a tervezési munkálatok befejezése a jövő év második felében várható. „Emellett az érintett hazai szervezetekkel megkezdődtek az előzetes egyeztetések a röszkei határátkelő közelében is egy új, nagy kapacitású határátkelő fejlesztéséről” – tájékoztatta az ÉKM az Indexet. A röszkei átkelő bővítéséről pillanatnyilag egy megvalósíthatósági tanulmány előkészítése folyik.

“A határátkelőhelyek létesítéséről az elkészült tervek és tanulmányok függvényében hoz majd döntést a kormány” – közölte a szakminisztérium, hozzátéve, hogy az építési költségekről csak a szakértői tanulmányok elkészülte után tudnak nyilatkozni.

SZIJJÁRTÓ MÁR BEJELENTETTE

A lap emlékeztet, hogy az új határátkelőhely építését Szijjártó Péter külügyminiszter közvetlenül Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatója után jelentette be Facebook-oldalán.

“Közösen Szerbiával és kínai partnereinkkel megkezdjük Európa legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb forgalmi irányítását és átengedését biztosító nagy határátkelőhely megépítését Magyarország és Szerbia között” – mondta Szijjártó Péter, aki hozzátette: a röszkei határátkelő rendkívüli mértékben leterhelt, mindenki számára ismerősek a hosszú kamion- vagy autósorokról szóló képek.

A külügyminiszter által bejelentett terv már március 4-én megjelent a Magyar Közlönyben. Egy, a magyar–szerb határszakaszon megvalósítandó határátkelőhely-fejlesztésről szóló kormányrendelet szerint a kormányfő azzal bízta meg a minisztereket, hogy készítsék elő a Röszke 3. gyorsforgalmi úti határátkelőhely megvalósításához szükséges megvalósíthatósági tanulmányt, valamint végezzék el egy Tompánál létesítendő új gyorsforgalmi úti határátkelőhely létesítéséhez szükséges előkészítési munkákat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb