KikapcsVideo365

30 országban csendül fel egyszerre az orgona – Csuja Imre és Tabajdi Ádám különleges eseményének ad otthont a Szegedi Dóm

30 országban csendül fel egyszerre a zenetörténet egyik legvarázslatosabb hangszere, a grandiózus kezdeményezéshez pedig Szeged is csatlakozik: a ma esti Orgonák Éjszakáján a „Rímbe öntött orgonasípok” című előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös produkciója lesz hallható a Szegedi Dómban. A különleges eseményről Földi Jácinttal, a Filharmónia Magyarország régióvezetőjével beszélgettünk.

4 KONTINENS, 30 ORSZÁGÁBAN SZÓL A HANGSZEREK KIRÁLYNŐJE

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák Éjszakája programjait idén már nemcsak Magyarországon, hanem 4 kontinens közel 30 országban is végigkísérhetik május 18-án a zenerajongók, Dél-Koreától kezdve Japánon át Törökországig és Franciaországtól Olaszországon át Kínáig vagy az Egyesült Államokig.

Mint a szervezőktől megtudtuk, 

  • a Fővárosi nagycirkuszban,
  • a harkányi éjszakai fürdőben, moziban, parkban,
  • az Állatkertnél,
  • a Nemzeti Múzeum előtt vagy akár a Bálnánál is szól majd a hangszerek királynője.

A Balatonfüredről induló Szigliget nevű sétahajón is meghallgathatunk majd egy unikális orgonakoncertet a Balaton közepén naplementekor, sőt a moziorgonát megidézve, a budapesti Uránia moziban egy némafilmre játszik majd a hangszer, nem mindennapi lehetőségként nosztalgiázhatunk. 

CSUJA IMRE ÉS TABAJDI ÁDÁM ÉRKEZIK A DÓMBA

Szegeden dupla programmal készültek az eseményre, pénteken a Móra-park zenélő szökőkútjánál csendült fel az „Égbeszökő orgonamuzsika”, melynek során egy vízi látványshow kíséretében csendült fel:

  • Saint-Saëns 3. c-moll „Orgona” szimfóniája,
  • Gaston Bélier d-moll toccata-ja, 
  • valamint a Strauss-féle Radetzky-induló orgonaátirata.

A fő produkció ma este 8-tól érkezik, a „Rímbe öntött orgonasípok” című előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös műsora lesz hallható a Szegedi Dómban. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit fogja előadni több részletben, a költeményekre reflektáló orgona improvizációval színesítve.

  • Időpont: 2024. május 18. 20:00
  • Helyszín: Szegedi Dóm

Ha szeretnél részt venni az egyedülálló zenei élményt kínáló koncerten, a Filharmónia Magyarország szegedi irodájában (Klauzál tér 7.), illetve a Filharmónia Magyarország oldalán, IDE kattintva tudod megvásárolni. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb