Szegedi Arcok

“Jó érzés, hogy egy olyan díjat vehetek át, amelyet korábban édesapám is megkapott” – exkluzív interjú ifj. Duda Ernő, Pro Urbe-díjas vezérigazgatóval

Pénteken délután öt órakor a városháza előtt ünnepi közgyűlés keretében átadták Szeged város Díszpolgári címét, a Pro Urbe díjakat és a Szegedért Emlékérmeket. Mint arról korábban beszámoltunk Nektek, idén a Pro Urbe-díjat Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma alapító tulajdonosa és ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. alapítója és vezérigazgatója kapta meg. Most ifj. Duda Ernővel beszélgettünk pályájáról, karrierjéről, s arról, mit jelent számára a város kitüntető elismerése.

Hogyan tekint az elismerésre, a Pro Urbe díjra? Mit jelent Önnek a Pro Urbe díj, különösen úgy, hogy két éve édesapja is átvehette a megtisztelő címmel járó elismerést?

Felnőtt életem nagyrészt Szegeden éltem le. Ide köt a családom, itt alapítottam karrierem legfontosabb cégeit, a Solvo-t és a Medipredict-et. Itt jártam iskolába és itt alapítottuk később a Szikra iskolát. Ezernyi ponton kötődöm Szegedhez, így komoly megtiszteltetés egy ilyen díjat kapni. Bár én személy szerint igen jól megvagyok külső visszajelzések nélkül is, de jó látni, hogy a város is értékeli azt az értéket, amit teremtettünk. Az külön jó érzés, hogy egy olyan díjat vehetek át, amelyet korábban édesapám is megkapott.

Neve összeforrt a Solvo Biotechnológiai Zrt.-vel. Hogyan jött létre a vállalkozás, hogyan indult története?

Két fiatalkori álmom volt: biotechnológiai céget alapítani és egy iskolát létrehozni, ahol világszínvonalú oktatás valósul meg. Szerencsésnek érzem magam, hogy mindkettőre lehetőségem nyílt és mindkettőt Szegeden tudtam létrehozni. A Solvo hazai kutatási eredményekre épült, és három fős startupból lett egy több száz kiváló szakembert alkalmazó, dollár száz milliókat érő cég. Nem sok hazai cég mondhatja el magáról, hogy világpiaci vezető lett, még kevesebb ezek közül szegedi kötődésű. A Solvo a saját területén, a gyógyszerkutatások egy szűk szegmensében egyértelmű világpiaci vezetővé nőtte ki magát. Az iparág legnagyobb cégei versenyeztek érte, és a régió legnagyobb biotechnológiai exitjét is mi jelentettük. A cég ma a Charles River Labs leányvállalata, remélhetőleg komoly kutatási kapacitásokat hoz még hazánkba.

Majd hogyan jött az életébe a Magyar Biotechnológiai Szövetség megalapítása, a Medipredict, és a Aquincum Inkubátor Zrt?

A Biotechnológiai Szövetséget azért hoztuk létre több mint 20 éve, mert az iparágnak nem volt megfelelő hazai érdekvédelme. Alapításkor igen nehezen találtunk 10 céget, ami kellett az egyesület létrehozásához. Az évek folyamán komoly munkát végeztünk stratégia alkotásban, adókedvezmények kiharcolásában, a pályázati rendszer formálásában, jogalkotási tanácsadásban például az innovációs törvény megalkotásakor, valamint oktatásban és a hazai iparág külföldi megismertetésében. Ennek köszönhetően ma már százas nagyságrendben találunk itthon biotech és egyéb élettudományi vállalkozásokat, amelyek közül többnek is van esélye olyan sikertörténetté válni, mint a Solvo. Mivel ezek hazai szellemi termékekre épülő, magas hozzáadott értékű, szinte kizárólag exportot generáló vállalkozások, így nemzetgazdasági jelentőségük sem elhanyagolható.

A Creative Accelerator ugyancsak szegedi kötődésű. Mi vagyunk az egyetlen technológiai inkubátor az országban, amely élettudományokra szakosodott. Elsősorban korai fázisú, jellemzően egyetemi vagy akadémiai kutatási eredményekre épülő induló vállalkozásokat karolunk fel. Az általunk biztosított tőke mellett legalább ugyanolyan fontosságú az a tapasztalat, amit az inkubátor tulajdonosai és munkatársai nyújtanak cégépítés, külföldi piacra lépés, szellemi tulajdonvédelem, későbbi tőkebevonások és sok más területen. Közel két tucat cég van már a portfóliónkban és ezek között például vannak olyanok is, amelyek Szegedről indultak és ma már az USA-ban működnek és több tízmillió dollárt érnek. A következő három évben 10 újabb céget tervezünk támogatni.

Mi ösztönzi Önt, mi a mozgatórugója, hogy mindig menjen előre és előre kiteljesedve a tudomány és az innováció területén?

A Solvo eladása óta a fő érdeklődési területem mind befektetőként, mind vállalkozóként az élettudományok és az informatika közös metszetei, különösen az orvosi mesterséges intelligenciához kötődő kutatás-fejlesztési témák. Jelenleg az elsődleges fókuszom a Medipredict, ez a legnagyobb befektetésem is és a legizgalmasabb téma, amin valaha dolgoztam. A cél nagyon futurisztikus, de a benne rejlő potenciál nagyságrendekkel nagyobb, mint amit a Solvoval elértünk. Szakmai oldalról nehéz elmagyarázni, de a vízió érthető. A személyre szabott orvoslást elvinni a prevenció és predikció szintjére. Azelőtt felismerni betegségeket vagy azok komoly rizikóit, hogy azok tünetet okoztak volna, vagy egyáltalán kialakultak volna. Ehhez megmérünk mindent, amit egy emberi szervezeten meg lehet mérni és aminek tudományosan igazolt köze van valamilyen betegséghez vagy annak kialakulásához.

Mi ahhoz értünk, hogy ezen különböző és rendkívül részletes adatokból hogyan lehet kiszámolni, hogy az illetőnek milyen kialakulóban lévő betegségei vannak, illetve milyen betegségei fognak a jövőben nagy valószínűséggel megjelenni. Ezek után már képesek vagyunk pontos, személyre szabott javaslatokat adni arra, hogy a káros folyamatok hogyan visszafordíthatók, illetve a magas rizikójú betegségek kialakulása hogyan előzhető meg. Ehhez nagyon részletes genetikai, mikrobiom és metabolomika stb. vizsgálatokra, természetesen hagyományos orvosi vizsgálatokra, sokféle képalkotóra és mindenféle műszeres vizsgálatokra, majd több hónap elemző munkára van szükség. Annak ellenére, hogy komoly orvosi csapatot alkalmazunk, mi nem betegségeket gyógyítunk, hanem egészséges és egészségtudatos embereknek mondjuk meg, hogyan tudják maximalizálni az egészséges éveik számát. Az illető azonban onnantól tudja, hogyan reagál különböző ételekre és gyógyszerekre, mit javasolt neki enni és milyen mennyiségben, és mit kell kerülnie, melyik gyógyszer lesz neki hatásos és melyik nem, vagy éppen melyik fog mellékhatást okozni. Milyen táplálékkiegészítőt szedjen és mit nem szabad, hogyan sportoljon és milyen szűrésekre járjon. Utána természetesen időszakosan vissza kell mérni az eredményeket és finomhangolni a további javaslatokat. A szolgáltatás a komplexitása miatt nagyon drága és valójában nem is a hazai piacra fejlesztettük ki, de meglepően nagy az érdeklődés itthon is. Mód van persze arra is, ha valaki nem tudja megengedni magának a teljes csomagot, akkor például csak genetikát vagy mikrobiomot is tud rendelni és már azokból is sok mindent meg lehet tudni.

Hogyan lehet ma Magyarországon világsikerre vinni egy vállalkozást, mi lehet a siker titka?

Természetesen itthonról is lehet világszinten is sikeres céget építeni, erre számtalan példa van. Ezek nagy része informatikai cég, de mint a Solvo és például néhány általunk inkubált startup mutatja, megvalósítható ez élettudományok területén is. A legfontosabb kritérium természetesen, hogy milyen csapatot tudunk ehhez összeválogatni. Világpiaci sikerhez nemzetközileg is versenyképes, kimagasló felkészültségű kollégák kellenek. Előfordul, hogy bizonyos területeken nem lehet ilyen szakembert találni itthon. Ilyenkor fontos, hogy nem a szintet nem elérő, de legjobb hazai szakembert kell felvenni, hanem külföldön keresni olyat, aki biztosítja azt a tudást, amire szükség van. A Solvo összes labormunkája itthon készült, több mint 45 országban, közel ezer ügyfélnek dolgoznak, nincs hazai árbevétele, de a munkatársakat egy tucat ország kutatóiból válogattuk. A Medipredict sem lenne felépíthető csak itthoni munkatársakkal. A másik fontos szempont, hogy nagyon specifikus és kellően szűk, úgynevezett niche területet kell megcélozni és lehetőleg olyat, amelyik a potenciális piaci mérethez képest szakmailag kifejezetten nehéz. Ha túl nagy piaci potenciálú témát választunk, akkor jó eséllyel lesz egy külföldi versenytárs, akinek annyival több erőforrás áll rendelkezésére, hogy képtelenek leszünk vele hosszú távon versenyezni. Nagyon fontos, hogy az első perctől csak nemzetközi piacokban és azok igényeiben gondolkodjunk, és ne a hazai piaci igényekre fejlesszünk.

Mire a legbüszkébb munkájában?

A munkámban a legbüszkébb arra a több tucat volt kollégára és tanítványomra vagyok, akik ma már cégeket vezetnek itthon vagy külföldön, és remélhetőleg sok-sok sikeres vállalkozást építenek fel, amelyek munkahelyeket adnak és olyan termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek ki, amelyek előbbre viszik a világot. Én szeretek sok mindennel foglalkozni, de akkor is igen korlátozott az, amit magam meg tudok valósítani. Akiknek azonban át tudtam adni tapasztalataim és szemléletem egy részét, azok meg tudják sokszorozni ezt az impact-ot és így sokkal több ígéretes fejlesztés kerülhet a piacra.

A Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi docenseként, és a Szikra Iskola társalapítójaként, hogyan látja, mennyire elsajátíthatóak azok a képességek, melyek sikeressé tehetnek egy üzletembert, mik lehetnek azok az alapok, amelyek mentén elindulva sikeressé válhatnak a hallgatók?

A tanítás óriási szenvedélyem. Több mint 20 éve tanítok biotechnológiát és vállalkozástant, többek között az SZTE-n. A hazai oktatási rendszerben a hallgatók elsősorban elméleti tudást tudnak felszedni. Én mindig is arra törekedtem, hogy minél életszagúbb és gyakorlatiasabb tudást adjak át nekik. Addig fogok tanítani, amíg az órák látogatottsága azt mutatja, hogy ez valóban érdekli a hallgatókat. Szerencsére egyelőre még minden kurzusomon gyorsan elfogynak a helyek, és még félév végén is tele van az előadó, pedig még életemben nem tartottam katalógust és nem is fogok.

Jó eséllyel, ha egyszer nyugdíjba megyek, talán a Szikra Iskolára leszek a legbüszkébb. Sok mindennel lehet pénzt keresni, és sok érdekes témára lehet céget építeni. De ha sikerül egy kimagasló színvonalú iskolát létrehozni, amely évtizedeken át formálja fiatalok gondolkodását és olyan szemléletet és tudást ad, amivel boldogok és sikeresek lesznek, na, az egy összehasonlíthatatlanul inspirálóbb feladat. Sokan nem értik, hogy vállalkozóként miért pont egy nonprofit tevékenységbe fektetek ennyi energiát. Pedig a pénz megkeresésénél sokkal fontosabb, hogy utána azt milyen értelmes célra használjuk.

A Szikra nem egy “alternatív” iskola abban a tekintetben, hogy nem mást tanítunk, mint a többi suli. Sok mindenben viszont mégis különbözik az állami iskoláktól. Elsősorban abban más, ahogyan tanítunk, ami tudást és szemléletet adunk meg a tananyag mellett, ahogyan a gyermekekhez állunk, amilyen közösséget építünk, és ahogy a gyerekeket felkészítjük az életre a nem tananyagban szereplő kérdésekben. Azonban mint minden szervezetnél, itt is a legfontosabbak az emberek. Ami igazából megkülönböztet minket, azok a tanárok. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy összeválogathattuk minden területről a legkiemelkedőbb pedagógusokat. Mindenkinek van élménye iskolás éveiből egy-egy kiváló tanárról. Nálunk az volt a cél, hogy bármilyen órára is ül be éppen a diák, egy olyan tanár tanítsa, akit szájtátva hallgat, és élete végéig emlékezzen arra, amit hallott tőle. A vízió itt igen egyszerű, világszínvonalú oktatást nyújtani Szegeden. Csak három sikerkritériumot mérünk: mennyire elégedett a diák, a szülő és a pedagógus.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb