Gasztro

Év Pálinkás Bonbonja ’24: tarolt a szegedi Delimo – REÖK Cukrászda páros, hat helyezést is elhoztak Gyuláról

Öt plusz egy rangos helyezést zsebelt be a szegedi Delimo és Reök Kézműves Cukrászdák különítménye a szombat délután, a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül megrendezett Év Pálinkás Bonbonja versenyen. A közös műhellyel és cukrász-csapattal működő két cukrászda

  • egy arany,
  • három ezüst,
  • egy bronz,
  • és egy különdíj társaságában térhet haza a rangos megmérettetésről.

Az Év Pálinkás Bonbonja verseny célja a hungarikumnak számító magyar pálinka, mint nemzeti ital, továbbá a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése – áll a szervezők közleményében, akik azzal folytatják, hogy további cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása. A versenyre Magyarországon vagy határon túl működő, adószámmal rendelkező vállalkozások nevezhettek, amelyek a bonbonok előállításához kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használhatták fel. Nevezni lehetett krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbonnal; és külön bírálták a birspálinka felhasználásával készült édességeket.

Utóbbiból 30, az egyéb pálinkák felhasználásával készült bonbonból 68 darabot neveztek be. Mindenmentes bonbonból 8-at bírált a szakmai zsűri; a negyedik kategóriára 11 iskolából 27 nevezés érkezett.

BIRSPÁLINKA BONBON LETT AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA

A mintákat 50 pontos rendszerben bírálta a 12 tagú, főként cukrászmesterekből és pálinkaszakértőkből álló zsűri, figyelve azok megjelenését, szerkezeti felépítését, a krémességet, a kreativitást és az összbenyomást. A Magyar Cukrász Ipartestület védnökletével zajló verseny zsűrizése kereken egy hónapja volt, azonban az eredmény egészen a mai díjátadóig – melynek a Szegedi Borfesztivállal párhuzamosan zajló Gyulai Pálinkafesztivál adott otthont – titok volt.

  • Az Év Pálinkás Bonbonja a dunaharaszti DantoniChocolate birspálinka bonbonja lett, amely elnyerte a legjobb birspálinkás bonbon címet is. Az Év Pálinkás Bonbonja cím nyertese egyben elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is, hiszen a verseny fővédnöke az Agrárminisztérium volt 2024-ben. Tavaly a pálinkafesztivál kiemelt gyümölcse a meggy volt, akkor a cég a legjobb meggypálinkás bonbon kategóriát nyerte meg.
  • A legjobb krémtöltelékkel készült kézműves bonbon kategóriában a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános III. fantázianevű kreálmánya győzött.
  • Idén meghirdettek két új kategóriát is a szervezők. A legjobb mentesen készült pálinkás bonbon címét a tolnai Tündércsoki manufaktúra Bodzavarázslat nevű terméke érdemelte ki. A legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbont pedig a Budapesti Komplex Szakképző Centrum Gundel Károly Vendéglátó és Turisztikai Technikumában András Mira készítette, az édesség fantázianeve: Fanyarka.

EGY ARANY, HÁROM EZÜST, EGY BRONZ ÉS EGY KÜLÖNDÍJ – BELEHÚZTAK A SZEGEDI CUKRÁSZDÁK

Az ÁRKÁD Szegedben működő Delimo és a REÖK Palota épületében lévő REÖK Kézműves Cukrászdák öt plusz egy kategóriában kaptak díjakat, az alábbiak szerint:

  • spicces emil = aranyérem (szabadon választott kategória)
  • fűszeres vilmos = ezüstértem (szabadon választott kategória)
  • részeges barack = ezüstértem (mentes kategória, vegán)
  • őszi varázs = ezüstértem (birsalma kategória)
  • tokaj szőlővesszein = bronzérem (szabadon választott)
  • spicces emil = a Gyulai Várfürdő különdíja

Domonkos Noémi chocolatier-t és Novák Ádám cukrászmestert a díjátadó után értük el telefonon, akik elárulták, hogy az aranyérmes spicces emil hamarosan kapható lesz a két szóban forgó cukrászdában, egy rövid ideig, limitált széria formájában, azonban az ősz – és a bonbonszezon – beköszöntével az összes díjazott termékük a kínálat állandó részévé válik majd.

Fotók: Domonkos Noémi

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb