Közélet

Még mindig hosszúak a várólisták a kórházakban: magánklinikákon akár 2 millió forintba is kerülhet egy műtét

Van olyan kórház az országban, ahol 1-2 évet kell várni egy csípőprotézis-műtétre, még mindig hosszúak a várólisták az állami kórházakban. A magánklinikákon felgyorsíthatóak a folyamatok, ám ott több millió forintba is kerülhet egy műtét. Mutatjuk, milyen lehetőségek vannak azoknak, akik inkább nem várnának több hónapot az ellátásra.

VAN OLYAN KÓRHÁZ, AHOL 1-2 ÉVET KELL VÁRNI EGY TÉRD VAGY CSÍPŐPROTÉZISRE , JELENLEG 47 EZER BETEG VÁR MŰTÉTRE HAZÁNKBAN

Térdprotézisműtétre országosan 224 napot, azaz majdnem háromnegyed évet kell várni. Régiónként azonban kiéleződhetnek a különbségek, van olyan dél-alföldi kórház, ahol 638 nap, tehát majdnem két év ugyanerre a műtéti időpontra a várakozási idő. Csípőprotézis-műtétre országos átlagban 111 nap, vagyis közel 4 hónap alatt lehet bejutni, viszont itt is számít, hogy melyik térségről van szó, egy nyugat-közép-magyarországi intézményben szinte napra pontosan egy évet, 363 napot kell várni a műtétre – találtuk meg a NEAK oldalán Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján májusban elmondta, hogy jelenleg 47 ezer beteg vár műtéti beavatkozásra Magyarországon- írja az Index.hu.

KISEBB RUTINMŰTÉTEK IS TÖBB SZÁZEZERBE KERÜLNEK EGYES MAGÁNKLINIKÁKON

A nagyobb műtétek ára 2-3,5 millió forint körül alakul, de még a kisebb rutinműtétek is több százezer forinttól kezdődnek, és akár az egymillió forintot is súrolhatják. Mindezek tetejébe jön a megelőző vizsgálatok és az utógondozás díja. Tehát aki nem szeretne akár éveket várakozni egy műtétre, annak aztán tényleg mélyen a zsebébe kell nyúlnia, egy kisebb rutinműtét esetében is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb