Szegedi Arcok

“Mi voltunk a halászlé királyai, s azok is maradunk ezután is” – Frank Sándor főszervezővel idéztük fel a Szegedi Halfesztivál legjobb pillanatait

Mint megírtuk, Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Szegedi Halfesztivál főszervezője a múlt héten bejelentette, hogy úgy döntöttek, idén nem tartják meg a nagy múltra visszatekintő Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, ugyanis alapos mérlegelés után arra jutottak, nem éri meg megszervezni azt a Huszár Mátyás rakparton. A szomorú hír nyomán arról beszélgettünk Frank Sándorral, melyek voltak számára az elmúlt 26 év halfesztiváljainak legemlékezetesebb pillanatai, melyek örökre megmaradtak a szívében, s mindig szépként, jóként fog rájuk emlékezni.

FRANK SÁNDORT SZEGED EMLÉKÉREMMEL TÜNTETTÉK KI

Mint Frank Sándor kezdte beszélgetésünket, megszámlálhatatlan szép és felejthetetlen emlék köti őt a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválhoz, nehéz is lenne közülük csupán egyet-kettőt kiemelni. A Venesz-díjas mesterszakács számára mégis az egyik legkedvesebb emléke, és a legnagyobb elismerése, amikor 2007-ben Szeged városa Szegedért Emlékéremmel tüntette ki a Tiszai Halfesztivál szervezéséért. Ráadásul a díjat egykori tanárával, Balázs Imre pedagógussal egyszerre vehette át. “Erre nagyon büszke vagyok, be van keretezve, ki van rakva a falra. Jó érzés ránézni, hogy azért meg is becsülték a munkánkat” – árulta el Frank Sándor.

REMEK ELŐADÓK A SZÍNPADON, IKONIKUS ÓRIÁSBOGRÁCSBAN ROTYOGÓ SZÖGEDI HALÁSZLÉ

A rendezvény főszervezője abba is beavatott bennünket, szép emlékekkel tölti el az is, mennyi fellépőt felsorakoztatott az évek alatt a Szegedi Halfesztivál, hiszen Koós Jánostól kezdve Nótár Mary-ig nagyon sok remek előadó szórakoztatta a fesztivál vendégeit. A finom étkekről nem is beszélve, s az esemény ikonikussá vált óriásbográcsáról, melyben mindig rotyogott az igazi, hamisíthatatlan szögedi halászlé.

“MI VOLTUNK A HALÁSZLÉ KIRÁLYAI”

“Óriási szakmai büszkeség számunkra, hogy az országban senki nem tud ekkora mennyiséget halászléből lefőzni, mint a Szegedi Halfesztiválon, hiszen itt több ezer adag halléről van szó. A 3500 literes óriásbográcsban akár 7000 adag halászlevet le tudtunk főzni. Úgy gondolom, mi voltunk a halászlé királyai, s azok is maradunk ezután is jó hosszú darabig” – árulta el Frank Sándor, aki azt is elmondta, törik a fejüket, hogyan tovább, milyen formában térhet vissza a Szegedi Halfesztivál.

EGY PICIT MÉGISCSAK LESZ HALFESZTIVÁL SZEGEDEN

Mint hétfőn kiderült, hogy bár a rakpartra szervezett nagyszabású rendezvény tényleg elmarad, ám mégsem maradunk Halászléfőző-verseny nélkül Szegeden. A Partfürdőn idén is lesz Halfőző Családi Nap, ami korábban is a fesztivál szerves részét képezte. Az eseményt, ahogy tavaly, úgy idén is a Kolonics Erika vezette Szegedi Rendezvény-és Médiaközpont Nonprofit Kft. szervezi meg. Erika elárulta szerkesztőségünknek, hogy szeptember 7-én, egy napon át ismét a halfőzők mérhetik össze tudásukat, és mindenki saját maga készítheti el bográcsban a finom halászlét. A hírt maga Frank Sándor is megerősítette szerkesztőségünknek, aki elmondta, hogy az eseményen maximum a főzőverseny zsűrizésében fognak szerepet vállalni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb