KikapcsVideo365

Apa, kezdődik? Van, ahol már megindult a tiszavirágzás, több százezres rajzást filmeztek le (videóval)

Beindult a tiszavirágzás a Körösökön – erről látványos videót tett közzé közösségi oldalán Sallai Zoltán, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja.

A halakkal foglalkozó szakember a Pecaverzumnak elmondta, a felvételt május 28-án, kedden 19 óra után készítette Körösladánynál. „Több százezres rajzást csodálhattam meg. Nagyon ritkán figyelhető meg a tiszavirágzás május végén. Most az intenzív felmelegedésnek köszönhetően látható hamarabb. A kisebb vizek hamarabb melegszenek, így ott mindig pár héttel korábban történik” – nyilatkozta honlapunknak. 

ELŐSZÖR A KÖRÖSÖKÖN, MAJD A TISZÁN INDUL MEG A VIRÁGZÁS

Mint mondta, mindig először a Körösökön kezdenek násztáncukba a kérészek, majd azt követi a Tisza. A magyarországi szakaszon Szegeden is szokták észlelni a jelenséget.

RENDKÍVÜL LÁTVÁNYOS

A lap emlékeztet, hogy a rajzás rendkívül látványos. Előrajzással indul, amikor még csak pár száz rovar jelenik meg a felszínen. A főrajzáskor több ezren, akár milliónyian is lehetnek, majd végül az utórajzás újra kis létszámú. A rajzás az esti órákban, leginkább 18-21 óra között zajlik. Nem csak a faj fennmaradása szempontjából nagy esemény, hanem számos madár-, hal- és kétéltűfaj is számít az ebből fakadó táplálékbőségre. Hajdanán a gazdák is felhasználták a tiszavirágokat állataik etetésére. Ezt ma már nem lehet megtenni, mivel a tiszavirág védett, az elhullott állatok gyűjtése is tilos.

A tiszavirág valaha közönséges fajnak számított, de az 1900-as évek első felében kihalt Nyugat-Európából és Közép-Európában is drasztikusan csökkent a száma. Megfogyatkozásában szerepet játszottak a folyószabályozások, mederátalakítások és a vizek szennyezése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb