Kikapcs

„A múlt történelem, a jövő rejtelem, a jelen ajándék” – 20. jubileumi gálaműsorukat tartották meg a Jugyusok

Huszadik születésnapját ünnepli idén az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola Művészeti Iskolája. Ebből az alkalomból 2024. május 31-én pénteken közös együttünneplésre hívta az iskola a szülőket, gyermekeket, egykori kollégákat, tanítványokat a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. 

A májusi művészeti hét immár huszadik éve hagyományos rendezvénye az iskolának. Ez olyan nagyszabású, Szeged egész városát érintő tavaszi rendezvénysorozat (városi könyvtárhasználati vetélkedő, kiállítás, gálaműsor), amely úgy nyújt betekintést az intézményben folyó művészeti tevékenységbe, hogy közben Szeged város – elsősorban művészeti és oktatási – intézményei is tevékenyen kapcsolódnak az eseményekhez. A művészeti hetek zárórendezvénye a művészeti gála, ahol – idén 20. alkalommal – az iskola tanulói mutatták be a szülőknek, a város művészeti iskoláinak, az iskola pedagógusainak és az érdeklődőknek a tanév során tanultakat. 

Idén a gála mottója: A múlt történelem, a jövő rejtelem, a jelen ajándék! A rendezvény fővédnöke: Prof. Dr. Rovó László rektor, a rendezvény védnöke: Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes volt. A rendezvényt, Dr. Zsigriné Dr. Sejtes Györgyi intézményvezető nyitotta meg, aki elmondta, hogy amikor 2003-ban a képző- és zeneművészettel elindult a művészeti iskola, álmunkban sem gondolták, hogy néhány év múlva országos hírű zenészei, rajzosai, táncosai, angol, német, magyar színjátszói lesznek az iskolának.

A műsorban felléptek az iskola magyar és idegen nyelvű színjátszói, modern-, nép- és társas táncosai. Az iskola két kórusának és a zeneművészeti ág furulyás növendékeinek tolmácsolásában klasszikus és modern darabok hangzottak el. A hangverseny különlegessége volt, hogy felcsendült Dr. Tóth Péter zeneszerző Bartók Kórus számára írt kórusműve, a Varázslódal; elhangzott A muzsika hangja című musical betétdala a Bárdos Kicsinyek Kórusa előadásában, ahol a szólót Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színházi művésznője énekelte, aki egykor szintén a Jugyu diákja volt; a fináléban pedig együtt énekeltek jelenlegi és régi diákok, szülők és tanárok. A műsor másik különlegessége volt, hogy a konferálásban az iskola 2. osztályos tanulója, Balázs Márk és egy igazi géniusz, Dr. Kovács Attila professzor volt a műsorvezető segítsége.

A műsor két részének szünetében a „Parafrázisok a digitális világban” című kiállítás megnyitója zajlott, mely az ország gyakorlóiskolás tanulóinak és az intézmény képzőművészeti csoportjaiba járó növendékeinek alkotásait mutatja be. A kiállított műveket 2024. június 7-ig a JATIK aulájába tekinthetik meg az érdeklődők. 

A művészeti délutánnal a gyermekek felejthetetlen élménnyel ajándékozták meg a szülőket, vendégeket, pedagógusokat. Az esemény Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Kulturális támogatási keret, valamint a szülők és a SZTE fenntartói segítségével valósulhatott meg.

Szöveg: Gyuris Edit

Fotók: SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb