Közélet

Átmeneti megoldás született: újra van gyereksebészeti és traumatológiai ellátás Szegeden

Gyakorlatilag hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Azóta szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak – írtuk meg tegnap a Népszava értesülései alapján, azonban kiderült, hogy hétfőn kancellári vezetői megbeszélést tartottak, és az a döntés született, hogy azonnali hatállyal használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt.

ÁPRILISBAN ÁLLT LE AZ ELLÁTÁS

Április elejétől szinte teljesen leállt a gyermeksebészeti és -traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), de csak a múlt hét végén, meglehetősen kapkodva hoztak átmeneti intézkedéseket – értesült a Népszava. Úgy tudják, múlt pénteken hivatalos utasítást kaptak Szegeden, hogy újra kell indítani a hét hete alig-alig működő ellátást.

Ez azt jelentette, hogy a hétvégén – a korábbi hetek gyakorlatától eltérően – már nem utaztathattak debreceni, pécsi, budapesti kórházakba gyerekeket. Információik szerint hétfőn kancellári vezetői megbeszélést tartottak, és az a döntés született, hogy azonnali hatállyal használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt. Ezt használhatják azokban az akut esetekben, amikor úgy ítélik meg a gyereksebészek, hogy nincs helye késlekedésnek.

ÁTSZÁLLÍTJÁK AZ ESZKÖZÖKET MÁS ÉPÜLETBE

Most csomagol a gyermeksebészet, a beavatkozásokhoz szükséges eszközeiket átszállítják a másik épületbe – írja a lap. Maga az osztály marad a gyermekklinikán, tehát azt a beteget, akit műtétre írnak ki, átszállítják a másik épületbe ülőkocsival vagy mentővel, hogy aztán az operáció után az „ébredő kórteremből” később visszavigyék a gyermekklinikára. Úgy tudják, ez lett az átmeneti terv arra az időre, amíg nem rendeződik a helyzet véglegesen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb