Szegedi ArcokVideo365

Ők már biztonságban vannak: átadtuk a katasztrófavédelem életmentő készülékeit játékunk nyerteseinek

Bárkivel megtörténhet, bármikor lecsaphat. A szén-monoxid mérgezés egy igen alattomos dolog, ami láthatatlanul, hangtalanul lopakodik be otthonainkba, s veszélyezteti szeretteink, s saját életünket. Ezért, a szegedi lakosok még nagyobb biztonsága érdekében a katasztrófavédelem és szerkesztőségünk közös kampányában, most három szén-monoxid érzékelőt, illetve egy hő- és füstérzékelőt sorsoltunk ki azon szerencsés Olvasóink között, akik részt vettek játékunkban közösségi oldalunkon, vagyis megírták nekünk kommentben, kit szeretnének az életmentő készülékkel a legnagyobb biztonságban tudni.

Az életmentő készülékeket Molnár Krisztina tűzoltó főhadnagy, a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, sajtószóvivője hozta be szerkesztőségünkbe. Mint szerencsés nyerteseink, Ruzsa Tiborné és Szebeniné Gyebrovszki Szilvia elmondta az átadó alkalmával, mindketten családtagjaiknak szánják a készülékeket, mert megnyugvást jelent számukra, hogy a szén-monoxid érzékelő, és a hő- és füstérzékelő segítségével biztonságban tudhatják szeretteiket.

AZ ELMÚLT ÉVEKBEN NEM TÖRTÉNT VÁRMEGYÉNKBEN HALÁLOS KIMENETELŰ MÉRGEZÉS

Molnár Krisztina elmondta, tapasztalataik szerint szerencsére Csongrád-Csanád vármegyében és Szegeden is egyre többen rendelkeznek szén-monoxid érzékelővel, a háztartások 80%-ában már megtalálható az életmentő készülék. Sőt, az elmúlt években nem is történt vármegyénkben halálos kimenetelű mérgezés, pont azért, mert azokban a lakásokban, ahol volt szén-monoxid, mindenhol volt szén-monoxid érzékelő is.

A SZÉN-MONOXID ÉRZÉKELŐ ÉS A FÜSTÉRZÉKELŐ KÜLÖNBÖZŐ CÉLOKAT SZOLGÁL, DE MINDKETTŐ MEGLÉTE ÉLETET MENT

A szén-monoxid érzékelő mellett ugyanolyan fontos, hogy otthonunkat füstérzékelővel is felszereljük. Mint a tűzoltó főhadnagy beavatott bennünket, ezzel kapcsolatban már negatívabbak a tapasztalataik. “Nagyon kevés háztartásban van füstérzékelő. A beavatkozások során a háztartások mindössze 1-2%-ában tapasztaljuk, hogy füstérzékelőt használnak a lakók, pedig ugyanolyan jelentőségű, mint a szén-monoxid érzékelő.

Hasonlít is a két készülék egymásra és sokan össze is keverik. Sokan azt hiszik, ha megvesznek egy szén-monoxid érzékelőt, akkor a füsttől, vagy a tűztől is biztonságban vannak, pedig nem. Teljesen más elven működik a hő – és füstérzékelő” – avatott be bennünket Molnár Krisztina. Azt is elárulta, ezeket a berendezéseket már kimondottan a mennyezetre érdemes felszerelni, valamint hét év után ugyanúgy cserélni szükséges őket, mint a szén-monoxid érzékelőket.

Nézd meg videónkban az életmentő készülékek átadójának legjobb pillanatait!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Operatőr és fotók: Galyas Richárd

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb