Kikapcs

Szeged365 árfigyelő: bérlet, 41.990 Ft-ért? Drágább lett a Deja Vu, mint Németország top retro-fesztiválja, de a budapesti Total Dance-et is leverjük (árban)

Csütörtökön elrajtol Szeged retrofesztiválja, a fedélzeten olyan egykori sztárokkal, mint Haddaway, Basshunter vagy Cascada, a Szeged365-ön pedig érkezik a fesztiválról fesztiválra turnézó, menetrend szerinti árfigyelő rovatunk. A Deja Vu szervezői az idén nem voltak szégyellősek, mint több olvasónk is felhívta rá a figyelmünket, a szegedi rendezvényre drágábbak a belépők, mint a 10 nap múlva érkező budapesti Total Dance Cabrio-ra, de még Németország meghatározó retro-fesztiválját, az egyetlen este alatt 20 (!) világsztárt színpadra állító “Die90er” – t is simán lekörözzük árban.

“Egy kicsit megszaladtak az árak” – írta üzenetében Tamás, aki a Budapest Parkban megtartott Scooter-koncertre 14.990 Ft-ért vett elővételben jegyet, de az ikonikus Total Dance Fesztivál nyári kiadására, a szintén Budapest Parkban megtartandó Cabrio-ra is csak 9.990 Ft a belépő jelenleg. Olvasónk legnagyobb meglepetésére a Deja Vu – re a fentieket túlszárnyalva 16.990 Ft-ért kínálják a napijegyeket. Mivel nincs két egyforma fesztivál, ráadásul az elővételes jegyek sok helyen olcsóbbak, mint a helyszíniek, a korrekt összehasonlítás kedvéért az utóbbiakat vetettük össze a Szeged365 Árfigyelőben.

MAGAS ÉLET, DEJA VU FESZTIVÁL: 16.990 FT-OS NAPIJEGY, 41.990 FT-OS BÉRLET

Hazahúz a szívünk, kezdjük a szegedivel. A csütörtökön induló, tizenegyedik Deja Vu Fesztiválra 16.990 Ft a napijegy és 41.990 Ft a helyszíni bérlet, az utóbbi elővételben, jelenleg 29.990 Ft-ba kerül. Mivel a többi rendezvény egy napos, a bérlettel most nem foglalkozunk, összehasonlításképp marad a napijegy. A fent leírt 16.990 Ft-os összegért a Partfürdpn naponta 3-5 külföldi retro-előadóra és a (Kozmix-mentes) hazai repertoárra csápolhat az ember fia, csütörtökön 3, pénteken 5, szombaton 4 nemzetközi fellépő érkezik majd a Partfürdőre.

A fenti belépődíjakhoz hozzájön még a tavaly sokat kritizált re-pohár és a helyszíni étel-ital árakat általában felverő fesztiválkártyás fizetési rendszer, de az utóbbi már nem meglepetés azoknak, akik fesztiválra merészkednek Magyarországon.

BUDAPEST OLCSÓBB, MINT SZEGED? TÖBB FELLÉPŐ, 3000 FT-TAL OLCSÓBBAN A TOTAL DANCE-EN

170 kilométerrel arrébb, a Budapest Parkban rendezik meg a Total Dance Cabrio-t, amelyre jelenleg 11.990 Ft a kedvezményes, elővételes belépő, de mivel a helyszíni árakat hasonlítjuk össze, 13.990 Ft-tal kalkulálunk.

Ez 3000 Ft-tal olcsóbb, mint a Deja Vu napijegye, a programokat összevetve pedig – csakis a számokat nézve – erősebbnek tűnik: 9 hazai és 6 külföldi retro-csillag lép majd fel.

A 90-es sorban ott van Dr. Alban, Ice Mc, a Magic Affair, valamint a 2000-es évekből a Groove Coverage, Master Blaster és a magyar kötődésű Alice Deejay is. A hangulatot nehéz összehasonlítani, nekünk természetesen mindig Szegedre (és a kicsit szocreál, de szeretni való Partfürdőre) húz a szívünk, de a Budapest Park kialakítása és a Total Dance Fesztiválok színpadi effektjei, show-faktora szubjektíve verhetetlennek tűnnek a retrobuli-kategóriában.

VÉGRE UTOLÉRTÜK NYUGAT-EURÓPÁT… LEGALÁBB ÍGY, HA MÁSHOGY NEM MEGY

Hogy őszinték legyünk, arra, hogy egy németországi retro-fesztivál áraival vessük össze egy szegedi rendezvényét, alapból nem gondoltunk volna, valahogy az ember fia azt hinné, hogy “kint” minden kétszerese, háromszorosa, mint nálunk. A furcsa jelenségre szintén egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, Attila kintről követi a Szeged365 tartalmait, ráadásul – mint írta – megszállottja a 90-es évek zenei világának, így aztán gyakran látogat a Deja Vu – höz hasonló tematikájú rendezvényeket.

Az egyik legikonikusabb germán retro-fesztivál a “Die90er” című, amelynek következő felvonása ősszel lesz Mannheim-ben. A felhozatal brutális, összesen 20 nemzetközi ikon lép majd színpadra, köztük – az ezerszer felléptetett Haddaway – Dr Alban – Basshunter vonal helyett – olyan ritkán látható sztárok, mint a Milli Vanilli, a KLF vagy Blümchen, akik eddig sajnos még nem jutottak el Szegedre.

Nagyot néztünk, amikor Attila átküldte az esemény online jegyvásárlási linkjét:

a belépő 39.21 Euró, ami a mostani (2024.06.05.) árfolyamon számolva bő 15.000 Ft-ra jön ki, tehát olcsóbb, mint a Deja Vu Fesztivál napijegye.

A kép persze úgy teljes, ha leírjuk, hogy a német nagyágyúnál még nem írták ki a helyszíni jegyárakat, amelyek valószínűleg felette lesznek az elővételes tételeknek.

Minden összehasonlítás szubjektív, de ha figyelembe vesszük, hogy az egy napos “Die90er”-en 20 külföldi sztár lép színpadra, a Deja Vu Fesztivál egy napján pedig 3 és 5 közötti, plusz azt, hogy a 2024. év eleji adatok szerint a magyar bérek mindössze a német bérszint 40 százalékát érik el (és ez már szépnek számít), egészen szürreális a hasonló árfekvés és az, hogy mi vagyunk a drágábbak.

A Deja Vu Fesztivál csütörtökön indul, a részletes programot az alábbi grafikán tudod megnézni. Az esemény kapcsán a Szeged365-ön több alkalommal is érkezni fogunk programajánlatokkal és az árfigyelő rovatunk folytatásával.

Bár az összehasonlítás csakis úgy logikus, ha a Deja Vu Fesztivál egy napját hasonlítjuk össze a fenti két nagyágyúval (mivel azok egy napos rendezvények), akár úgy is matekozhatunk, hogy a három napos bérlet árát (helyszínen 41.990 Ft) elosztjuk hárommal. Ez esetben 13.999 Ft-ra jönne ki egy napra a fesztiválozás, ami egy árban lenne a Total Dance-szel, de ez csakis azokra vonatkozik, akik három napra elkötelezik magukat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb