Közélet

“Szegeden sem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást” – megszólalt az NNGYK arról, hogy nem volt gyereksebészeti és traumatológiai ellátás a városban

Gyakorlatilag hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Azóta szinte valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak – írtuk meg hétfőn a Népszava információira hivatkozva, majd kedden jött a hír, hogy átmeneti megoldás született, így újra van ellátás Szegeden. Most az NNGYK is megszólalt az ügyben.

NEM FELELT MEG A MŰTŐ

A Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak – közli az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. “Az NNGYK hatósági eljárásai során minden esetben a betegbiztonságot tartja szem előtt. Ez történt az SZTE gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője esetében is, amely nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak” – hangsúlyozták.

HATÓSÁGI ELJÁRÁS KERETÉBEN KÖTELEZTÉK AZ SZTE-T

Mint kiderült, az NNGYK hatósági eljárás keretében kötelezte a szolgáltatót, hogy haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást a területi ellátási kötelezettségének és a magas progresszivitási szintnek megfelelően. Az ellátás folytatásának feltétele egy olyan gyermeksebészeti szakmának megfelelő műtőblokk biztosítása, amely megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, szakmai szabályoknak.

Az SZTE ezen a héten kedden eleget tett a határozatban foglaltaknak és kijelölte a biztonságos és megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésre alkalmas műtőblokkot, így a gyermeksebészeti ellátás a régióban biztosított.  

EGY BETEG GYERMEK SEM MARAD ELLÁTATLANUL

Hazánkban egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul, így Szegeden sem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. A sajtóban megjelentekkel ellentétben a folyamatos egészségügyi ellátásról a hatóságok és az egészségügyi szolgáltatók megfelelő helyettesítő szolgáltató kijelölésével gondoskodnak – áll a közleményben. Egy folyamatban lévő hatósági ügyben az NNGYK akkor ad tájékoztatást, amikor az érintett szolgáltatókat hivatalból értesítette. Addig minden ezzel kapcsolatos, sajtóban megjelent állítás félrevezető lehet – írta a Medicaolnline-nak eljuttatott közleményében a központ.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb