KikapcsVideo365

Fantasztikus videó: 10 éve nem volt akkora Tiszavirág-rajzás Szegednél, mint most

Kevés szebb dolog van a világon, mint a kérészek tánca, amely az idén – hála a szokatlanul meleg időjárásnak – egy kicsit hamarabb indult, mint szokott. Két napja egy egészen elképesztő videó készült a jelenségről, amelyről szakértők azt nyilatkozták, hogy az elmúlt 10 évből nem emlékeznek ekkora rajzásra.

Popcorn bekészít, mutatjuk a szuper látványos videót, amit Steven Spielberg helyett az anyatermészet rendezett:

“Stábunk negyed hét körül ült csónakba és a Tisza Maros torkolatát vette célba, majd a Tiszán haladtunk pár száz métert. Az első kérészeket fél 7 után pillantottuk meg. Hét óra után kezdődött a kérészek tömeges násztánca, csodálatos látványt nyújtottak a lemenő nap által megvilágított vizen. Több kérész a csónakunkba repült és kameránk előtt történt meg a vedlés”

– írta a felvételeket rögzítő Videolista csapata.

A kérészek tánca egy előrajzással indul, amikor még csak pár száz rovar jelenik meg a felszínen. A főrajzáskor több ezren, akár milliónyian is lehetnek, majd végül az utórajzás újra kis létszámú. A rajzás az esti órákban, leginkább 18-21 óra között zajlik. Nem csak a faj fennmaradása szempontjából nagy esemény, hanem számos madár-, hal- és kétéltűfaj is számít az ebből fakadó táplálékbőségre. Hajdanán a gazdák is felhasználták a tiszavirágokat állataik etetésére. Ezt ma már nem lehet megtenni, mivel a tiszavirág védett, az elhullott állatok gyűjtése is tilos.

A tiszavirág valaha közönséges fajnak számított, de az 1900-as évek első felében kihalt Nyugat-Európából és Közép-Európában is drasztikusan csökkent a száma. Megfogyatkozásában szerepet játszottak a folyószabályozások, mederátalakítások és a vizek szennyezése.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb