MindenmásVideo365

Rocktörténet kurzus félévzáróján jártunk, ahol Neumann Balázs és Plesi nyilatkozott a Szeged365-nek! (videó)

Szegeden a Délvidék Házban rock-történelmet tanultunk mi is kicsit: Pleskonics András a tavalyi év Legszegedibb Tanítója és Neumann Balázs meséltek a kurzusról, érzésekről, világról! Na meg azt is megtudjuk, hogy a zenei zseni, Neumann Balázs hogyan is ismerte meg Kiss Balázs kollégánkat, és hogy sikerült zongoráznia a Tisza közepén!

Újszegeden egyedülálló rocktörténeti kurzust tartottak, amelynek záró eseményén Pleskonics és Neumann Balázs tanárurak exkluzív interjúban beszéltek a kurzus jelentőségéről és a rockzene kulturális hatásairól. Olvasd el, mit mondtak a szakértők!

A Délvidék Ház adott otthont az SZTE által szervezett rocktörténet kurzusnak, és legutóbb a záró eseménynek is, ahol a hallgatók egyedülálló élményben részesülhettek. Az eseményt Pleskonics tanár úr, Szeged egyik legkedveltebb oktatója vezette, aki szenvedélyesen beszélt a rockzene történetéről, kulturális hatásairól és személyes élményeiről. Az eseményen részt vett Neumann Balázs is, aki a zenei és kulturális hatásokat elemezte, és saját tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. A végén pedig egy “jammelés” is belefért.

Pleskonics tanár úr elmondta, hogy a kurzus célja nemcsak a rockzene történetének bemutatása volt, hanem annak megértése is, hogy miként alakította a társadalmi és kulturális mozgásokat. „Volt olyan rész, ahol elcsuklott a meghatódottságtól a hangom, és láttam a fiatalok szeme is könnyes volt.” – fejtette ki Pleskonics, akit Szegeden Dr. Rock-ént ismernek a legtöbben. Majd azt is elárulta, szerinte ez az igazi generációk közötti őszinte kapcsolat. Az interjú során hozzátette: „Olyan félév után vagyunk, hogy az valami hihetetlen!” Neumann Balázs elárulta mikor találkozott Kiss Balázzsal, ,és hogy Szegeden a Tiszaán miért zenélt már!

Neumann Balázs 1979-ben született, és már fiatal korában megmutatkozott a zene iránti szenvedélye. Zongora mellett csellózni is tanult, majd 1996-ban Erdélyi Péternél kezdte jazz-zongora tanulmányait. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Budapesti Tanárképző Intézetének Jazz-zongora Tanszékére, ahol Gonda János és Binder Károly voltak mesterei. Jazz-zongora előadóművész és tanári diplomát 2001-ben szerzett. Egyetemi évei alatt a Gödöllői Fréderic Chopin Zeneiskolában jazz-zongorát, zenekari gyakorlatot és jazz-elméletet tanított. Tanított továbbá a Budapest Kortárstánc Főiskolán, és vendégtanár volt több neves intézményben, köztük a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékén és a Wien Konservatoriumban is.

Neumann Balázs pályafutása során számos elismerést kapott, és neves zenekarok tagjaként, valamint szólóban is fellépett. 1998-ban a Magyar Rádió és Televizió Szimfonikus Zenekarával és neves magyar zenészekkel működött közre egy koncerten a Budavári Palota Oroszlános-udvarában. 1999-ben és 2001-ben Jazz-Inspiration címmel adott szóló zongorakoncertet Gödöllőn, 2005-ben improvizációs szóló zongoraestet adott. 2008-ban Luxemburgban és Mallorcán koncertezett. Tagja volt a Budapest Jazz Orchestra, Just In Time és Ghymes zenekaroknak, vezetett rádióműsort és jazz interjúkat a Muzsikus rádióban. 2023 decemberében az Artisjus Pedagógusi Díját vehette át, elismerve ezzel a zenepedagógiában végzett munkáját.

A Délvidék Ház ezzel a kurzussal is bizonyította, hogy Szeged kulturális élete pezsgő és sokszínű. Az ilyen események nemcsak szórakoztatóak, hanem edukatív jellegűek is, és hozzájárulnak a közösség kulturális fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb