Kikapcs

Beszélő tárgyak és „régi dolgok” – új néprajzi kiállítás nyílik a Móra-múzeumban

Új néprajzi állandó kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton bemutatják többek között a szegedi papucsok világát, a kékfestő és késes mesterséget, de a látogatók megismerhetik a szőlő- és paprikatermesztés hagyományait is. Emellett izgalmas audiovizuális eszközök segítségével népmeséket és népdalokat is hallgathatnak, valamint „beszélő tárgyakat” és interaktív térképet is böngészhetnek. A „Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” című kiállítást június 12-én, szerdán 11 órakor nyitják meg, tudtuk meg a Móra-múzeum munkatársaitól.

„Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” címmel nyílik új néprajzi állandó kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A 130 négyzetméter alapterületű tárlaton mintegy 200 tárgyat láthat majd a nagyközönség, melyek mindegyike egy-egy régi mesterséget vagy néphagyományt elevenít fel különböző audiovizuális eszközök segítségével.

EGYKORI PIACOK NYÜZSGŐ VILÁGA ELEVENEDIK MEG ÉS MÉG SOK-SOK SZEGEDHEZ KÖTHETŐ RÉGI HAGYOMÁNY

A kiállításon bepillantást kaphatunk az egykori piacok nyüzsgő világába, a papucsos és késes mesterség mindennapjaiba, a szőlő- és paprikatermesztés fortélyaiba. Emellett kiderül, miért volt kiemelkedő jelentőségű Szegeden a kékfestés vagy a kocsigyártás, illetve a látogatók megtudhatják, mit is jelképeztek az egykori parasztházak napsugárdíszes oromzatai.

INTERAKTÍV ELEMEK ÉS BESZÉLŐ TÁRGYAK

A Móra Ferenc Múzeum munkatársai fontosnak tartották a modern, interaktív elemek használatát is a tárlaton. Így például az ö-ző nyelvjárást népdalok, mesék segítségével mutatják be: a látogatók meghallgathatnak egy tündérmesét a Bálint Sándor által felfedezett zsombói mesemondó, Tombácz János repertoárjából, egy Rózsa Sándor mondát szintén az ő történetei közül, valamint öt szegedi népdalt is. A szegedi nagytáj, a szegedi nemzet határait egy nagyméretű, interaktív képernyő segítségével szemléltetik, amelyen különböző keresőpontok kínálják az információt. Mindezek mellett pedig „beszélő tárgyakkal” is találkozhatnak az érdeklődők.

SZERDÁN NYÍLIK MEG A KIÁLLÍTÁS

A „Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” című kiállítást június 12-én, szerdán 11 órakor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeumban. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Magyar Géniusz Program keretében jött létre.

Forrás és fotók: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb