Közélet

“Nem lehet függetlenként érvényesülni Szegeden”: a búcsúzó Joób Mártonnal és Chovanecz Katával értékeltük a választás eredményét

Vasárnap este 19 órakor zárták le az urnákat, befejeződött a 2024-es önkormányzati választás hazánkban. Mint korábban megírtuk, az eredmények alapján több, eddig aktív képviselőtől is búcsúzunk Szegeden. Nem jutott be ugyanis a képviselő-testületbe egy Mi Hazánkos képviselő sem, valamint búcsúzunk Szabó Bálinttól, Chovanecz Katától és Joób Mártontól is. Arról, hogyan látják az önkormányzati választás eredményét és mit terveznek a jövőben, Joób Mártonnal és Chovanecz Katával beszélgettünk.

JOÓB MÁRTON ÉS SZABÓ BÁLINT BÚCSÚZIK

Vasárnap Szeged polgármestert választott: Botka László hatalmas fölénnyel diadalmaskodott, és maga mögé utasította a kihívóit. A Fidesz expolgármesterjelöltje, Fülöp László a szavazatok 24,04%-át, a független polgármesterjelöltként induló Joób Márton a szavazatok mindössze 2,32%-át, míg az Itt az Idő Egyesület égisze alatt induló polgármesterjelölt, Szabó Bálint, a szavazatok 0,90%-át tudta megszerezni. Ők ketten nem csupán a polgármesteri széktől estek el, de a képviselő-testületbe sem sikerült bekerülniük. Fülöp László az eredmények alapján a közgyűlésben kapott helyet.

JOÓB MÁRTON: NEM LEHET FÜGGETLENKÉNT ÉRVÉNYESÜLNI SZEGEDEN

A választás eredménnyel kapcsolatban kérdésünkre Joób Márton az alábbi választ küldte szerkesztőségünknek. “A tegnapi választási eredményekből két tanulságot tudok levonni. Az egyik, hogy a velem szemben indított lejárató kampány és tudatos karaktergyilkosság elérte a célját. A másik pedig, hogy jelenleg nem lehet függetlenként érvényesülni Szegeden. Naívan hittünk abban, hogy lehet függetlenül, pártpolitika mentesen, városi érdekek és ügyek mentén politizálni. De úgy tűnik, erre most nincs igény. Ez a választás a pártokról és érdekekről szólt. Köszönöm mindenkinek, aki bennünket támogatott, az új közgyűlésnek pedig sikeres munkát kívánok!” – nyilatkozta Joób Márton.

Kérdéseinkkel kerestük Szabó Bálintot is, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőle válasz, amint visszajelez, frissítjük cikkünket.

CHOVANECZ KATA: MEGLEPŐ VOLT, HOGY ENNYIRE KEVÉS SZAVAZATOT KAPTAM

Az önkormányzati választáson Chovanecz Kata, volt Fideszes képviselőnő Joób Márton csapatában indult a 15-ös számú Belváros-Felsőváros körzetben. A képviselőnő függetlenként a szavazatok 5,35%-át szerezte meg, így ő is búcsúzik, nem került be a képviselő-testületbe.

“A SZAVAZÓK A LOGÓT NÉZIK, A PÁRT JELKÉPEKET ÉS NEM AZ EMBERT MÖGÖTTE”

Chovanecz Kata kérdésünkre elmondta, kettős érzések vannak benne: egyrészt meg is lepte az eredmény, másrészt valahol számított is rá, hogy nem fog sikerülni. “Az, hogy ennyire kevés lesz a szavazat, meglepő volt. Az okát én magam sem tudom” – mondta el. A képviselőnő is megerősítette Joób Márton szavait, ő is úgy látja, nem lehet függetlenként, ügyek mentén politizálni Szegeden. “Ha nem vagy egy egyesületnek, vagy egy pártnak a tagja, akkor szinte nulla esélyed van” – árulta el. Hozzátette, tiszteletben tartják a választók véleményét és elfogadják azt, csak kicsit elkeserítőnek tartják, hogy ennyit számít egy logó, s nem az embert nézik mögötte.

“SZÁMOMRA EZ MINDIG A KÖZJÓRÓL SZÓLT”

A képviselőnő abba is beavatott bennünket, egyelőre még nem látja, hogyan alakul a jövő. Egy biztos, ha folytatná, mindenképpen csapatban és nem függetlenként tenné, mert ebben a formában nem látja értelmét a munkának. “Még bennem is egy kérdőjel, hogy akarom-e folytatni. Én ügyek mentén tudok dolgozni, és nem ideológiákat képviselve, az már nem önkormányzati munka számomra. Van egy vállalkozásom, tehát nem megélhetési politikus vagyok, számomra ez mindig a közjóról szólt, a szegedi emberekért dolgoztam” – árulta el. Hozzátette, nagyon sok energiát fektetett a munkájába, ezért az eredmény most nagyon lelombozta. Ugyanakkor nagyon bízik benne, hogy a képviselők közül lesz olyan, aki átveszi az általa megkezdett munkát és folytatja azt a szegediek érdekében.

FÜLÖP LÁSZLÓ: A KONSTRUKTÍV EGYÜTTMŰKÖDÉS A SIKER KULCSA

Fülöp László, a Fidesz-KDNP ex-polgármesterjelöltje szintén szerkesztőségünknek küldött közleményében értékelte a választási eredményt. Botka László mellett gratulált Ruzsa Rolandnak, a Fidesz-KDNP képviselőjének is, aki megőrizte egyéni mandátumát a közgyűlésben.

ITT TUDOD VISSZATEKINTENI A VASÁRNAPI VÁLASZTÁS TÖRTÉNÉSEIT

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb