Közélet

Szeged365 live: Botka László és Márki-Zay Péter is polgármester marad (cikkünk non-stop frissül)

Ebben a percben (19:00) lezárták az urnákat, befejeződött a 2024-es önkormányzati választás, mostantól tehát már senki sem tudja leadni a voksát az önkormányzati vagy az EP-választásra. Az előbbi eredményeire már este 8 órától számítani lehet, addig az európai parlamenti választások eredményeire úgy fest, hogy egészen este 11-ig kell majd várni. A Szeged365.hu-n folyamatosan frissülő hírfolyammal jövünk a friss eredményekről

  • Szeged és Csongrád-Csanád vármegye
  • és az EP választás vonatkozásában.

A legfrissebb eredményekhez görgess a cikk aljára!

Hamarosan érkezünk a résztvételi adatokkal, az első eredmény-foszlányokra pedig este 8 és 9 között lehet számítani. Gyorsak leszünk, mint a villám, hogy a Szeged365 Family tagjai az elsők között értesülhessenek róluk. Addig is, a mai nap legfontosabb szegedi vonatkozású, választási témájú híreit a Szeged365 Közélet rovatunkban találod meg.

ÖTEN INDULTAK A POLGÁRMESTERI SZÉKÉRT SZEGEDEN

Szegeden négyen rajtoltak rá a 2002 óta polgármester Botka László (Összefogás Szegedért) székére,

  • Fülöp László a Fidesz-KDNP,
  • Dr. Tímár Tamás a Mi Hazánk,
  • Dr. Szabó Bálint az Itt az idő egyesület színeiben,
  • míg Joób Márton függetlenként indult a választáson.

BOTKÁÉK 60 SZÁZALÉKOT MÉRETTEK MAGUKNAK

Az Index egy meg nem nevezett közvéleménykutató által, a szegedi önkormányzat megbízásából készített felmérésre hivatkozva azt írta egy hete, hogy a Botka László féle Összefogás Szegedért 60, a Fülöp László által vezetett Fidesz-KDNP lista pedig a voksok 20 százalékára számíthat. A kutatás szerint a szegediek ötöde akkor még nem tudta (vagy nem akarta elmondani), kire szavaz.

KORÁN KELTEK A SZEGEDI POLITIKUSOK

A szegedi jelöltek nem várták meg a vasárnapi ebédet, mint Berecz Blanka és Fülöp Tímea kolléganőink beszámoltak róla, Fülöp László (Fidesz-KDNP) délelőtt 10 környékén a szegedi Csonka János technikum épületében, míg Botka László egy kicsit később, 11 órakor adta le voksát.

Országosan ismert politikusok is Szegeden vagy a környéken voksoltak, Sulyok Tamás köztársasági elnök és Toroczkai László is “hazatért” egy-egy X erejéig.

A KÉTFARKÚ KUTYÁK MÁR MEG IS ÉPÍTETTÉK A HARMADIK HIDAT, JÖN A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK IS

Ahogy ígértük, körbejárjuk a pártok eredményváróit, a Kétfarkú Kutyákkal kezdtünk. Rotyog a pöri, gurul a sör, közben pedig épp azt tervezgetik, hogyan lehetne lecsapolni a Tisza vizét és átadni a medret a driftelő szegedieknek.

Íme:

MAJDNEM 4 ÉS FÉLMILLIÓ MAGYAR VOKSOLT FÉL 7-IG (19:09)

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 18:30-ig a szavazásra jogosultak 56,09 százaléka, 4 416 794 választópolgár járult az urnákhoz.

Az NVI 20 óra körül közli az első részeredményeket.

44 SZÁZALÉK FIDESZ, 32 SZÁZALÉK MAGYAR PÉTER – A 21 KUTATÓKÖZPONT SZERINT (19:15)

Minden idők legrosszabb EP-eredményére számíthat a Fidesz-KDNP a június 9-i EP-választáson, a Tisza Párt 32 százalékra futhat be – derült ki a 21 Kutatóközpont június 6. és 8. között készült felméréséből, amit az urnazárás után, este 19 órakor hoztak ki a 24.hu-n.

A felmérés szerint így alakulhat az EP-választás végeredménye (nem exit poll):

  • Fidesz–KDNP: 44 százalék;
  • Tisza Párt: 32 százalék;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 8 százalék;
  • Mi Hazánk: 7 százalék;
  • Kétfarkú Kutya Párt: 4 százalék;
  • Momentum: 3 százalék;
  • Mindenki Magyarországa Néppárt, Második Reformkor: 1–1 százalék;
  • Az LMP, a Jobbik és a Megoldás Mozgalom nem éri el az 1 százalékot.

Az intézet mandátumbecslése alapján ezt azt jelentené, hogy a

  • Fidesz–KDNP 11
  • a Tisza 7–8
  • a DK vezette baloldali-zöld lista 1–2,
  • a Mi Hazánk pedig 1 képviselői helyet szerezne.

FÜLÖP LÁSZLÓ ÉS BOTKA LÁSZLÓ IS KÖSZÖNETET MONDOTT (19:52)

Este 7 után mindkét László köszönetet mondott a támogatóinak, a Fidesz-KDNP jelöltje videóban, a regnáló polgármester pedig egy szerkesztett grafikával tette meg mindezt:

TORDAI BENCE KILÉPETT A PÁRBESZÉDBŐL (20:01)

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője kilépett a Párbeszédből, munkáját ezután Buda zöld, “független ellenzéki” országgyűlési képviselőjeként és a Budai Zöld közösség tagjaként folytatja – közölte az ellenzéki politikus vasárnap este a Facebook-oldalán. Mint írta, azután határozta el, hogy kilép a pártból, miután a Párbeszéd testületei arról döntöttek, hogy a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indulnak.

Tordai hozzátette: azért csak az urnazárást követően jelentette be lépését, mert nem akart ártani Karácsony Gergely és a többi ellenzéki önkormányzati jelölt kampányának.

Mint magyarázta, meggyőződése szerint a Párbeszéd DK-val és MSZP-vel kötött megegyezése nem összefogás, hanem önfeladás volt; feladása azoknak a céloknak, elveknek és értékeknek, amelyek mentén létrehozták tizenegy évvel ezelőtt a pártot. Szerinte a közös listát nemcsak a kampányban, de még a szavazatával sem tudta támogatni. Ha pedig az ember nem tud jó szívvel a saját pártjára szavazni, abból le kell vonnia a konzekvenciát – írta Tordai Bence.

NAGYON VEZET BOTKA LÁSZLÓ – ÍME AZ ELSŐ EREDMÉNYEK (20:38)

Megérkeztek az első szegedi eredmények (1,80% – os feldolgozottságnál), a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint így állnak a polgármester-jelöltek:

  • Dr. Botka László 69,74%
  • Dr. Fülöp László 21,73%
  • Dr. Tímár Tamás 5,49%
  • Joób Márton 2,22%
  • Dr. Szabó Bálint Gábor 0,82%

Az NVI adatai szerint a szegediek 54,74%-a ment el ma voksolni.

VÁSÁRHELYEN MZP VEZET (20:45)

37,25%-nál jár a szavazatok feldolgozottsága Hódmezővásárhelyen, ahol a regnáló polgármester vezet jelenleg, aki a voksok 52.03 százalékát szerezte meg jelen állás szerint. Aspiránsa, a Fidesz-KDNP jelölt Dr. Grezsa István 40.96%-nál áll.

KECSKEMÉTEN MAGABIZTOSAN VEZET A FIDESZ-KDNP (20:52)

Megérkeztek az első kecskeméti eredmények (17,35% – os feldolgozottságnál) is, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közlése szerint így Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) magabiztosan vezet a voksok 42.55%-ával, míg a második helyen lévő Király József 28.39, a harmadik Hódi Zsuzsanna 12.37%-on áll jelenleg.

NÓGRÁDI ZOLTÁN 100%-ON ÁLL MÓRAHALMON, KÖZBEN FRISS SZEGEDI ADATOK JÖTTEK (20:59)

Frissültek a szegedi adatok, 25,23%-nál Botka László 68,36%, Fülöp László 23,37%-on áll, tehát jelenleg óriási a regnáló polgármester előnye.

Fun fact: Mórahalmon 55,56%-os feldolgozottságnál Nógrádi Zoltán 100%-on áll. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ő az egyetlen induló, de akkor is…

TORONYMAGASAN VEZET MAKÓN FARKAS ÉVA ERZSÉBET (21:10)

26.09%-os feldolgozottságnál a voksok 54,85%-ával vezet a jelenlegi polgármester Farkas Éva Erzsébet Makón.

BUDAPESTEN VITÉZY DÁVID VEZET, DE MÉG NAGYON AZ ELEJÉN JÁRUNK (21:25)

Budapesten még csak 1,48% a feldolgozottsági arány, jelenleg a Márki-Zay által a napokban lemelegezett Vitézy Dávid vezet:

GYAKORLATILAG MEGVANNAK AZ ELSŐ GYŐZTESEK (21:32)

Van két, Szegedhez közel fekvő város, ahol már borítékolható a győzelem:

  • Békéscsabát Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) hozza szinte teljesen biztosan, 61.68 százaléka van 86.76 százalékos feldolgozottságnál,
  • míg Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter vezet, 55.10 százalék, a szomszédban már 92.10 százalékos a feldolgozottság.

ÉLŐBEN ÉRKEZÜNK BOTKA LÁSZLÓ EREDMÉNYVÁRÓJÁRÓL (21:37)

Fülöp Tímea és Magyar Andor az IH Rendezvényközpontból jön élőben, Botka László és az Összefogás Szegedért eredményvárójáról. A közvetítés pillanatokon belül indul.

BOTKA LÁSZLÓ: “GYŐZTÜNK ÉS EZ A HOLDRÓL IS LÁTSZIK” (21:45)

Bár a Nemzeti Választási Iroda oldalán jelenleg (21:44) a 19 szegedi választókörzetből “csak” 17-ben vezetnek az Összefogás Szegedért jelöltjei, Botka László arról beszélt, hogy úgy néz ki, 18-at megnyernek.

A polgármester – Orbán Viktortól lopva – kijelentette, hogy győztek és ez a Holdról is látszik.

Mint mondta, ez a hatodik alkalom, hogy a szegediek elé állhat mint győztes, 22 éve választották meg először polgármesternek.

A voksok 85,59%-os feldolgozottságánál úgy fest, Botka a szavazatok 67.55, míg Fülöp a 24.2%-át gyűjtötte össze.

AKIK MÁR BIZTOS, HOGY KÉPVISELŐK LESZNEK SZEGEDEN (22:32)

A szavazatszámlálás még nagyban zajlik, de vannak választókerületek Szegeden, ahol már 100%-nál tartanak a bizottságok, vagyis, biztossá vált az eredmény.

Jelen pillanatban, a NVI adatai alapján három képviselőnek már fix a helye:

  • Ruzsa Roland (Fidesz-KDNP), 1-es választókerület,
  • Ménesi Imre (Összefogás Szegedért), 4-es választókerület,
  • Dr. Kozma József (Összefogás Szegedért), 8-as választókerület.

A mostani állás alapján a 19-ből 18 választókerületben vezetnek Botka László jelöltjei, bár a 3-asban sokáig Nógrádi Tibor (Fidesz-KDNP) volt elöl, Jávorszky Iván (Összefogás Szegedért) átvette a vezetést. Jelenleg úgy néz ki, hogy egyedül a főként Kiskundorozsmából álló 1-es lesz fideszes kerület.

NAPI TRASH ROVATUNK BEMUTATJA: VISSZATÉR A VAK KOMONDOR (22:47)

Ismét polgármester lesz a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán a “vak komondoros” Balogh József, aki 2013-ban részegen súlyosan bántalmazta az élettársát, amiért később felfüggesztettet kapott – írta a Kecskemét365. A visszatérő politikus a voksok 50.23%-át kapta meg, a második Juhász István 36,70, a harmadik Kis-Rabatáné Tóth Andrea 13,07-ot tudott begyűjteni.

Az egykori fideszes országgyűlési képviselő 2013-ban részegen eltörte élettársa orrát és járomcsontját, majd azzal védekezett, hogy a megvert nő valójában megbotlott a vak komondorukban, és emiatt sérült meg. Balogh beismerte, hogy megütötte az élettársát, amiért 2016-ban jogerősen felfüggesztettre ítélték, ezután lemondott a polgármesterségről. Azóta lánya, Nagyné Balogh Csilla függetlenként vezette a települést, de idén nem indult újra a város vezetésért.

NARANCSBA BORULT AZ ORSZÁG, A MEGYEI LISTÁKON TAROL A FIDESZ (23:17)

Számos nagyvárosban már egyértelmű a 2024-es önkormányzati választás végeredménye, Szegeden ismét győzni tudott Botka László, a két szomszédban pedig Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely, 55.1%) és Farkas Éva Erzsébet (Makó, 54.56%), Budapesten és Győrben viszont óriási csata dúl a jelöltek között. Bár vannak nagyvárosok, ahol ellenzéki győzelem született (vagy éppen pont most születik), a vármegyei listákon masszív Fidesz-győzelem várható, ez utóbbit jól szemlélteti az a narancsba borult térkép, amely szinte az összes kormányzati befolyás alatt lévő hírportálra kikerült ma este.

A Csongrád-Csanád vármegyei közgyűlés összetétele az adatok 39.73%-os feldolgozottságánál így néz ki:

Közben a NVI friss adatai szerint úgy néz ki, a nagyvárosokban is erős lehet a kormánypárt, a Fidesz ugyanis jó eséllyel visszaszerzi a 2019-ben elbukott Baját, Egert, Miskolcot, Salgótarjánt, Szekszárdot is.

EP VÁLASZTÁS: VEZET A FIDESZ, ÁRAD A TISZA, PADLÓN A MOMENTUM (23:30)

Fél 11 előtt megjöttek a 2024-es EP-választás első eredményei (is), az első, 40,6%-os feldolgozottságnál közölt adatok alapján így állnak a pártok:

  • Fidesz: 43,7%
  • Tisza: 31,07%
  • DK-MSZP-P: 8,23%
  • Mi Hazánk: 6,82%
  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt: 3,37%
  • Momentum: 3,17%

A jelenlegi számok szerint a 21 EP-képviselő az alábbi módon oszlik el a pártok között:

  • Fidesz–KDNP: 11 mandátum
  • Tisza Párt: 7 mandátum
  • Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd: 2 mandátum
  • Mi Hazánk: 1 mandátum

SIMÁN NYERT A MAKÓI POLGÁRMESTER ASSZONY

Masszív fölénnyel nyerte meg a polgármester-választást Farkas Éva Erzsébet Makón – derült ki éjfél előtt, amikor a szavazatszámlálás végére értek a Maros parti városban. A nyolc körzetből – akárcsak 2019-ben – ismét hetet nyert meg a Fidesz-KDNP.

A választás végeredménye:

  • Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP): 55,28%
  • Zeitler Ádám (Lokálpatrióták): 21,80%
  • Mucsi Tamás (DK): 14,50%
  • Modok Csaba (Mi Hazánk): 8,42%

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb