Szegedi Arcok

A világ egyik legkeményebb futóversenyére készül a szegedi ultrafutó, exkluzív interjú Toldi Péterrel, aki már az indiai akklimatizáció során jelentkezett be

480 km-es táv, 5000 méter magasságban: ez nem más, mint a világ egyik legkeményebb futóversenye, a Hell Race. A  június 17-én startoló szinte emberfeletti erőket megmozgató megmérettetésen szegedi induló is részt vesz: Toldi Péter ultrafutó az SZVSE színeiben vág neki a pokoli kihívásnak. Péter jelenleg is már kint van Indiában, az akklimatizációját végzi a verseny előtt. Eközben csíptük el őt egy beszélgetésre.

LÉLEGZETELÁLLÍTÓ MAGASSÁGOK, SZÉLSŐSÉGES IDŐJÁRÁS

Mint Toldi Péter beavatott bennünket a Hell Race verseny két, mondhatjuk ősi kereskedelmi központ közötti országúton, a Himalája legszebb kereskedelmi útvonalán, Manali és Leh városai között zajlik Indiában. A szegedi ultrafutó célja a két település közti 480 km-es táv leküzdése. Mint beavatott bennünket, a versenyzők végig az országúton fognak futni és autós kíséret fogja biztosítani számukra az asszisztenciát. “A verseny legnagyobb kihívásai a táv, a tengerszint feletti magasság és a ránk váró környezeti körülmények. A verseny 2/3-a 4000 méter tengerszint feletti magasságban vezet, ahol nemcsak a légzés hatásfoka romlik, de igen szélsőséges az időjárás is” – tudtuk meg a részleteket Pétertől.

“MINDIG IS VÁGYTAM MEGTAPASZTALNI EZT A KÖRNYEZETET”

Az ultrafutó azt is elárulta, a hegyek és hegyvidékek iránti szeretete ösztönözte elsősorban arra, hogy elinduljon a világ talán legkeményebb futóversenyén. És, ha hegyekről van szó, akkor kétségtelenül a világ teteje a Himalája! “Mindig is vágytam megtapasztalni és látni ezt a környezetet. Hegymászóként sajnos nem vagyok elég jó és tapasztalt egy himalájai kihíváshoz, futóként azonban az elmúlt évtizedek alatt kellő fizikumot és tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy lassan realitássá váljék egy itteni kihívás” – árulta el Péter.

SZÁMOS KEMÉNY VERSENY, KOMOLY TAPASZTALAT VAN MÁR PÉTER HÁTA MÖGÖTT

A szegedi ultrafutó számára nem ez az első nagy megmérettetés, melyen részt vesz, komoly tapasztalatokat gyűjtött már korábbi versenyein is. “Mindig azt szoktam mondani, hogy mindig az a legnehezebb feladat, amit aktuálisan el kell látni. Mégis, ha valamiképp ki kell emelnünk versenyeket, akkor a tavaly (a világon egyedüliként) teljesített HellOO versenyt emelném ki, ami a Hell Race féltávú “kistestvére”. Fontos állomásnak tartom még a görög Authentic Phidippides Run versenyt, mely 490 km hosszú, és sikerült kétszer második helyen célba érnem. És nagyon büszke vagyok még a Dolichos nevű, 255 km-es, görög, hegyi versenyre, ahol 2022-ben pályacsúccsal sikerült győznöm. De ezek mellett minden egyes versenyemre, edzésemre szükségem volt, hogy most itt tartsak. Szóval volt már hasonló távú futásom, ismerem a magashegyi környezetet is, de ezt a kettőt egyszerre, ilyen mértékben még nem tapasztaltam meg” – vette számba Péter korábbi kihívásait.

TAVALY MEGVOLT A HELL RACE FŐPRÓBÁJA

Mint beavatott bennünket, a Hell Race versenyre való felkészülésben sokat számít, hogy van némi hegymászó, túrázó előélete, így az átlagnál talán otthonosabban mozog a hegyi közegben. “És természetesen a tavalyi féltávú verseny számomra igazi főpróbája volt az idei Hell Race-nek. Nagyon fontos állomásnak tartom, hiszen mindent meg tudtunk tapasztalni. A kulturális, nyelvi különbségektől kezdve az akklimatizáción át, magáig a versenyig és az ott rám váró nehézségekig, mindent. Idén ezekből okulva finomítom az előkészületeimet és a versenystratégiát is a tavalyi tapasztalatok alapján csiszolgatom” – árulta el az ultrafutó.

NAPRÓL NAPRA EGYRE JOBBAN HOZZÁSZOKIK A HEGYI LEVEGŐHÖZ

Hozzátette, felkészülése eddig teljes mértékben a terveknek megfelelően halad. “Nem titkolom, nehezek voltak az első napok, hiszen szegediként abszolút nem vagyok hozzászokva a 2-3000 méteres régióhoz. De ez napról-napra javul. Az akklimatizáció során a tervemnek megfelelő sorrendben, mértékben teszem ki a testemet a magassági hatásoknak. Ez nem jelent mást, minthogy különböző magasságban lévő településekre látogatok és ott hol túrázással, hol futóedzéssel szoktatom a szervezetemet a fizikai megerőltetéshez. Nagyon gondosan kell megválasztani a terhelés mértékét és persze a pihenésre is nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni” – magyarázta el Péter számunkra.

PÉTER A PÁLYACSÚCS MEGDÖNTÉSÉT TŰZTE KI CÉLJÁUL

A szegedi ultrafutó komoly célkitűzéssel vág neki a pokoli kihívásnak. “A prioritás a verseny szintidőn (120 óra) belüli teljesítése. És, ha elkerülnek a vis major helyzetek és végigmegyek, akkor jelenleg reális célkitűzésnek érzem a pályacsúcs (108 óra) megdöntését. De egy ilyen volumenű és jellegű versenyen még jósolni is badarság. Minden a pályán fog eldőlni. Majd meglátjuk!” – zárta sorait Péter.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb