Közélet

Gyökeres változások jönnek: átalakítják a szülészeti ellátást

Februárban jelent meg a szülészeti ellátás gyökeres átalakításáról szóló törvénytervezet, ami hétfőn, a választások másnapján emelkedett törvényi erőre, miután a Belügyminisztérium rendelete megjelent a Magyar Közlönyben, írta meg a 24.hu.

A rendelet alapján bevezetik az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon is lehet szülni, de csak komplikációmentes várandósság esetén.

EZEKEN A SZÜLÉSZETI OSZTÁLYOKON NEM LESZ PIC OSZTÁLY, CSÁSZÁRMETSZÉS VÉGZÉSÉRE AZONBAN LESZ LEHETŐSÉG

Mint a lap írta, a rendelet pontosan meghatározza az I. progresszivitás szintű szülészetek kizárólag alacsony kockázati besorolású várandósság szülésvezetését biztosítják. Ezeken a szülészeti osztályokon nem lesz koraszülött intenzív (PIC) osztály, de újszülött szakápoló, aneszteziológus és intenzív terápiás orvos sem. Ugyanakkor 30 perces távolságban elérhetőnek kell lennie ennek az ellátásnak is. Lesz azonban császármetszés végzésére alkalmas műtőegység és ébredő/megfigyelő helyiség ezeken a szülészeteken, és biztosítani kell a sürgősségi szüléslevezetést és az  ambuláns jellegű szülészeti ellátást is.

A HÉTFŐN MEGJELENT RENDELET NEM TÉR KI ARRA, MELY KÓRHÁZAKBAN VEZETIK BE AZ ALAPFOKÚ SZÜLÉSZETI ELLÁTÁST

Mint márciusban megírtuk, a Belügyminisztérium azt közölte akkor, hogy az intézmények kiválasztása még folyamatban van. A hétfőn megjelent rendeletben nem szerepel az, hogy mely kórházakban vezetik be az alapfokú szülészeti ellátást. Arra, hogy miért van szükség erre, a minisztérium azt írta, hogy a lakossági igények hívják életre azt, és ehhez igazodva tennék lehetővé, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén „intézményi keretek között, alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörű szülészeteken” biztosíthassák a szülészeti ellátást.

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb