Mindenmás

Csalókra figyelmeztet a rendőrség: a nevükkel visszaélve próbálnak pénzt kicsalni, illetve adatokat szerezni

A rendőrség nevében küldenek szöveges üzeneteket a csalók, amelyben bírság befizetésére szólítják fel áldozatukat, hívták fel a figyelmet a jelenségre kedden a rendőrök.

SAJNOS MÉG MINDIG SOKAN ESNEK A CSALÓK ÁLDOZATÁUL

Tájékoztatásuk szerint a rendőrség nevében is rengeteg visszaélést követnek el az online csalók, de úgy tűnik sajnos még mindig sokan bedőlnek ennek az átverésnek. A rendőrök naponta kapnak olyan telefonhívásokat állampolgároktól, amelyben elmondják nekik, hogy bírság befizetésére utasító SMS-t kaptak. Sajnos többen nem csak azért ragadnak telefont, hogy előzetesen meggyőződjenek az üzenet valóságtartalmáról, hanem azt is közlik, hogy ők bizony ezt már be is fizették. Ezért a rendőrség arra hívja fel a figyelmet:

  • a rendőrség nem kommunikál SMS-ben. Amennyiben az objektív felelősség alá tartozó eljárásban bírságot szab ki, arról ügyfélkapun, cégkapun vagy írásbeli határozatban rendelkezik.
  • a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával éred el. Ne kattints üzenetben kapott linkekre.

A HAMIS BANKI HÍVÁSOK IS SZEDIK ÁLDOZATAIKAT

A Csongrád-Csanád vármegyei rendőrség közösségi oldalán a hamis banki hívások árulkodó jeleire is figyelmeztet. Eszerint pedig egy banki ügyintéző:

  • nem kérdezi meg tőlünk, hogy melyik pénzügyi intézetnél van számlánk,
  • nem kéri bankkártyánk adatait, netbankos felhasználónevünket, valamint SMS-ben kapott jóváhagyó kódunkat sem,
  • nem sürget bennünket,
  • nem kér meg minket arra, hogy egy másik számlára utaljunk át pénzt.

Mint írták, a Mátrix Projekt keretében a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az online térben elkövetett bűncselekmények felderítésére, továbbá a csalások megelőzésére, melynek egyik legfontosabb eleme a lakosság széleskörű tájékoztatása. További információkért látogass el a www.kiberpajzs.hu oldalra!

Forrás: police.hu/Csongrád-Csanád vármegyei rendőrség FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb