Közélet

Kitilthatják a mobiltelefonokat az iskolákból, ma dönt róla az országgyűlés (frissítve)

Egy 90 oldalas jogszabály-módosítást nyújtott be a kormány hétfőn, az ülésszak vége előtti utolsó pillanatban arról, hogy milyen tárgyak lesznek tiltottak az iskolákban; hogy a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz átkutatni a diákok táskáját és szekrényét, elvenni a tiltott tárgyakat – írta meg a HVG. Mint kiderült, rengeteg hibával adták le a 90 oldalas törvényjavaslatot, amelyről kedden kivételes eljárással dönt az országgyűlés.

A módosítás felhatalmazza a kormányt, hogy az iskolákban és kollégiumokban bevezessen egy „tiltott tárgyak listáját”, amelynek a mobiltelefonok is részei lesznek, mivel azok „elvonják a diákok figyelmét a tanulásról és az iskolai zaklatásokban is kulcsszerepet játszanak”. Viszont bizonyos esetekben – amennyiben a tanár úgy ítéli meg – mégis használható lesz majd mobil, tablet vagy éppen laptop, amennyiben az segíti az iskolai feladatok elvégzését.

Fontos még, hogy amennyiben a tanár vagy az iskolaőr a listára hivatkozva elveszi egy diák tulajdonát, onnantól az „őrzése során a tárgyban bekövetkezett kárért a nevelési-oktatási intézmény nem felel”. 

ELVONJA A DIÁKOK FIGYELMÉT

Az is kiderült, hogy rengeteg hibával nyújtották be az új, 90 oldalas törvényjavaslatot, amelynek javítására egy 26 oldalas, 32 pontból álló módosítás érkezett. A bizottsági ülésen több képviselő sem tudta elolvasni a hosszasnak vélt javaslatot, azonban 28 szavazattal a TAB elfogadta a módosításokat, így kedden meg is szavazhatják. Az indoklásban többek között a túlzott telefonhasználat áll, amely jelentősen elvonja a diákok figyelmét a tanulásról – írja az Index.

FRISSÍTVE: ELFOGADTA A PARLAMENT

A kétharmados többség megszavazta a csomagot, amely 70 jogszabályt módosít. Az összes kormánypárti politikus – valamint a rendre velük szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselő – 135 igen szavazatával, ellenzékiek – a DK, a Mi Hazánk, a Párbeszéd, az LMP és független képviselők – 28 nem szavazatával és 16 MSZP-s és jobbikos képviselő tartózkodása mellett elfogadta a kormánypárti többség kedden délután a kormány által váratlanul az előző napon, “Az állam működését érintő egyes törvények módosításáról” címmel benyújtott átfogó törvénymódosító csomagot. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb