Szegedi Arcok

Naná, hogy taroltak a szegediek: az SZTE csapatát a győzelemig repítette modelljük a nemzetközi rakétaépítő versenyen

2024. május 25-én és 26-án rendezték meg a szlovákiai Svidnikben az idei Big Rocket Cup-ot, melyre a Szegedi Tudományegyetem csapata, az SZTE Skywalkers is meghívást kapott. A megmérettetésen nem is akárhogy teljesítettek, mindenkit maguk mögé utasítva a dobogó legtetejére állhattak fel a szegedi tudósok.

BAJÁN BOCSÁTOTTÁK FEL MÉG MÁRCIUSBAN RAKÉTÁJUKAT

Az SZTE Mérnöki Karán megalakult csapatot 2024 márciusában meghívták a Svidnikben megrendezett nemzetközi rakétaépítő megmérettetésre. A verseny célja a május végén felbocsátott rakéta szoftver- és elektronikai egységeinek tesztelése volt, így hasznos terhet nem vitt magával. Idén márciusban Baján bocsátották fel a rakétájukat, ezután még csaknem másfél hónapja volt felkészülni a versenyre az SZTE Skywalkers-nek. Tatai Ákostól, a csapat vezetőjétől megtudtuk, a bajai tapasztalatok birtokában egyből munkához is láttak, hogy a legjobbat hozzák ki a következő rakétamodellből.

MÁR KÉT ÉVE ZAJLIK RAKÉTAFEJLESZTÉS AZ SZTE-N

A 2022 őszén megalakult rakétafejlesztő csapat azzal a céllal jött létre, hogy megismertesse és megszerettesse az egyetemistákkal a rakétafejlesztés művészetét, rejtelmeit. Ezen kezdeményezésnek hála az SZTE immár lassan két éve azon magyarországi egyetemek közé tartozik, ahol rakétafejlesztés zajlik.

A GYŐZELEMIG REPÜLTEK

Az összeszokott, számos szakterületet felölelő csapat kapitánya úgy véli, hogy felkészülésük a szlovákiai versenyre nyugodt, de tempós volt. A jó időgazdálkodásuknak köszönhetően időben elkészült rakétájuk minden eleme, így Svidnikbe már egy kész, csupán összeszerelést igénylő rakétával érkeztek. A szegedi résztvevők szerint a verseny hangulata remek volt.

A csapat büszke lehet, hiszen nem csak sikeres felbocsátásnak és landolásnak lehettek a részesei, hanem Sierra II. modelljük a győzelemig repítette őket.

A rakétafejlesztő Skywalkers-esek úgy vélik, hogy a versenyen résztvevő csapatok és szervezők egyaránt nagyon kedvesek, segítőkészek és kíváncsiak voltak munkájukkal kapcsolatban.

NINCS MEGÁLLÁS: IRÁNY LENGYELORSZÁG

A szlovákiai Big Rocket Cup-ra készített Sierra II. modell 272 méter csúcsmagasságot tudott elérni, gyorsulása meghaladta az 5G-t. Tatai Ákos, az SZTE Mérnöki Karának mechatronikai mérnök hallgatója elmondta, hogy az SZTE Skywalkers következő nagy megmérettetése Lengyelországban lesz, ahová már a Sierra sorozat végső darabjával, a Sierra III-mal készülnek. Az új prototípus adatai azonban még titkosak.

A CSAPAT FELKÉSZÍTŐJE RENDKÍVÜL BÜSZKE HALLGATÓIRA

Az SZTE csapatának felkészítője, Pappné Dr. Sziládi Katalin, a Mérnöki Kar főiskolai docense a szlovákiai siker kapcsán rendkívül büszke hallgatóira, hiszen végig követte azt a lassan kétéves munkát, amit a fiatalok idejüket, energiájukat nem sajnálva elvégeztek. Mivel a rakétafejlesztés rengeteg munkát, kitartást igényel, örül annak is, hogy az SZTE Skywalkers csapata képes tanulni a hibáiból, felállni kudarcaiból, hogy a következő megmérettetésekre még jobb rakétákat készítsen.

Forrás: SZTE

Fotók: SZTE Skywalkers

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb