Közélet

Vitézy Dávid bejelentette: rendszerszintű hiba történt, kezdeményezi a leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálását

Vitézy Dávid kezdeményezi a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását – jelentette be maga a politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

“RENDSZERSZINTŰ HIBA TÖRTÉNT”

Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje, aki a voksoláson a második legtöbb szavazatott szerezte meg, azért kezdeményezi az újraszámlálást, mert véleménye szerint rendszerszintű hiba történt. Mint mondta, erre utal, hogy rekordszámú, 24 592 darab érvénytelen szavazat született és 20 kerület több mint 200 szavazóköréből érkeztek jelzések az érvénytelen szavazatok kapcsán.

NEM VOLT EGYSÉGES, HOGYAN HÚZZÁK KI SZENTKIRÁLYI ALEXANDRA NEVÉT

Vitézy Dávid elmondta, hogy a budapesti szavazókörökben nem volt egységes iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan húzzák ki a választástól visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapról. Volt, ahol ezt jól láthatóan tették meg, míg például a VII. és a IV. kerületben csak nagyon vékonyan húzták át a visszalépett jelölt nevét – mondta el. Hozzátette, ebben a két kerületben nagyobb arányban voltak érvénytelen szavazatok.

A jogszabályok szerint érvényes az a szavazat, amelyen ugyan beikszelték Szentkirályi Alexandra nevét, de mellette más jelölt mellé is érvényesen ikszet tettek a választók – hangsúlyozta Vitézy Dávid. Megjegyezte, hogy véleménye szerint félreérthető volt a Nemzeti Választási Iroda iránymutatása az érvénytelen szavazatok kapcsán.

SENKIT SEM GYANÚSÍT

Kiemelte, hogy senkit sem gyanúsít szabálytalansággal, a rendszerszintű hibára hívja fel a figyelmet. Azért van a fővárosban a Fővárosi Választási Bizottság, azért a főpolgármester a felelős a budapesti választások szabályszerű lebonyolításáért, hogy olyasmi ne történjen, ami most itt megtörtént – tette hozzá. Vitézy Dávid úgy véli, hogy ha nem történik meg az újraszámlálás, az bizonytalan helyzetet eredményez és veszélyezteti a főpolgármester legitimitását.

HA A BIZOTTSÁG ELUTASÍTJA, AKKOR A KÚRIÁHOZ FORDUL

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a kezdeményezést, akkor a Kúriához fordul. A politikus kezdeményezését még szerdán délután benyújtja a Fővárosi Választási Bizottsághoz.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb