Közélet

Fülöp Attila Szegeden járt és bejelentette, hogy módosították a nevelőszülők finanszírozását, de az új gyermekvédelmi törvényről is beszélt

Szigorításokat és fejlesztéseket is tartalmaz a kedden elfogadott új gyermekvédelmi törvény – közölte a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

Fülöp Attila az Ágota Közösség országos gyermekvédelmi konferenciájának megnyitóján elmondta, a törvénycsomag új korszakot, új szintet és új minőséget jelent a gyermekvédelemben; a szakma elmondhatja magáról: olyan szakemberek dolgoznak ott, akiknek “pecsétjük van” az alkalmasságukról.

MÓDOSÍTOTTÁK A NEVELŐSZÜLŐK FINANSZÍROZÁSÁT

Az államtitkár a szigorítások mellett ismertette a legfontosabb fejlesztéseket is. Példaként megemlítette, hogy a korábbi szabályozás szerint a gyermekvédelmi szakellátásban nagykorúvá vált fiatal felnőttek csak akkor maradhattak a rendszerben, ha a havi jövedelmük nem érte el a szociális vetítési alap háromszorosát. Most ezt az összeget csaknem négyszeresére emelték, azaz a 85,5 ezer forintról hozzávetőlegesen 330 ezer forint lesz. Kitért arra, hogy a nevelőszülők finanszírozását is módosították: az új törvény szerint a nevelőszülőnek akkor is jár kiegészítő, illetve többletdíj, ha a gyermekvédelmi rendszerben lévő gyerek kollégiumba kerül.

A FELNŐTTÉ VÁLÁS A LEGFONTOSABB PONT

Fülöp Attila beszámolt arról is, hogy a rászoruló családok gyermekeinek járó rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság jövedelmi értékhatárát a szociális vetítési alap 225 százalékára emelték a korábbi 165 százalékról. Az államtitkár elmondta, a mostani konferencián a szakemberek megvitatják a gyermekvédelem aktuális kihívásait, ezúttal a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatal felnőttekre kívánnak fókuszálni. Kiemelte, hogy az utógondozói ellátás, a felnőtté válás talán legfontosabb pontja a gyermekvédelemnek. Itt dől el, hogy siker koronázza-e az addig elvégzett munkát – fűzte hozzá.

FONTOS A SZAKMAI DISKURZUS

Kothencz János, az Ágota Közösség főigazgatója közölte, jövőre az egynapos tanácskozás helyett egy többnapos programhoz kötnék a szakmai diskurzust, egy nyári gyermekvédelmi szabadegyetem és konferencia formájában, szakmai workshopokkal, előadásokkal. Hangsúlyozta, fontos a gyermekvédelemben a szakmai diskurzus, amelyen a közös gondolkodás mellett a közös problémákról is lehet szó. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a gyermekvédelemmel kapcsolatban úgy fogalmazott, fontos a hála, a szeretet, amit a gondozók kapnak a gondozottaktól. A “hívő ember abban az erőt adó tudatban élhet”, hogy a munkájáért, a szolgálatáért nemcsak a gondozottaktól, hanem Krisztustól is kaphat hálát, köszönetet, elismerést – mondta.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb