Szegedi Arcok

Ezt is behúztuk: bekerült a legjobb ötvenbe az SZTE a Times Higher Education friss rangsorán

A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsort az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok (SDG) mentén készíti el évről-évre a Times Higher Education. A 2024. június 12-én megjelent friss rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 43. helyen végzett a „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett több más alkategóriában is nagyot lépett előre az SZTE, de javított az összesített rangsorban is: felkerült a 301-400. helyre, ezzel megosztott első helyen végzett Magyarországon – tudtuk meg az intézménytől.

A szerkesztőségünknek küldött közleményből kiderült, hogy a THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsorban az SZTE évről-évre kiváló eredményeket ér el. A világ felsőoktatási intézményeinek gazdasági, társadalmi hatása és felelősségvállalása szerint végzett értékelését 2019-ben indította el a Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 fenntartható fejlődési cél (Sustainable Development Goal, SDG) alapján. Az SZTE az idei rangsorban a tavalyinál közel négyszázzal több, összesen 1963 intézményt minősítő összesített listán előrébb lépett a nemzetközi mezőnyben. Így megszerezte a 301-400. helyet, ami egyben megosztott első helyezést is jelent a 11 magyarországi intézmény között.

40 HELYET JAVÍTOTTAK

A szegedi egyetem az SDG-alrangsorokban is kiváló eredményeket ért el. A tizenhatodik fenntartható fejlődési cél („Béke, igazság és erős intézmények”) mentén készült tematikus listán bő negyven helyet javítva a 43. helyen végzett a világon, ez egyben a legmagasabb magyarországi helyezést is jelenti a THE fenntarthatósági listáin. Több százzal javult az eredménye a „Minőségi oktatás” (SDG 4) és az „Egyenlőtlenségek csökkentése” (SDG 10) alrangsorokban is, miközben egyaránt jelentőset lépett előre például a „Tiszta víz és alapvető köztisztaság” (SDG 6) és a „Fenntartható városok és közösségek” (SDG 11) területeken is.

11 KATEGÓRIÁBAN VAN VEZETŐ POZÍCIÓBAN

A Szegedi Tudományegyetem az összesített rangsor mellett idén 11 SDG-kategóriában szerepel vezető pozícióban, abszolút vagy megosztott első helyen magyar viszonylatban: ilyen például a szegénység felszámolása, az éhezés megszüntetése, a minőségi oktatás, az egyenlőtlenségek csökkentése, a fellépés az éghajlatváltozás ellen, a megfizethető és tiszta energia.

ELKÖTELEZETTEK AZ ENSZ ÁLTAL MEGFOGALMAZOTT CÉLOK ELÉRÉSE FELÉ

Az SZTE elkötelezett az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok elérése felé. Az intézmény nemcsak adaptálja azon tudományos és technológiai eredményeket, amelyek segítik a fizikai erőforrások hatékony és fenntartható módon történő felhasználását, hanem oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint szolgáltatási tevékenységével maga is hozzájárul új eredmények születéséhez és tesz annak érdekében, hogy növelje a jövő generációjának a környezeti, társadalmi és kulturális értékek megőrzése iránti elköteleződését.

Utóbbit szolgálják többek között a kooperatív kurzusok fenntarthatósági témában, amelyek köre most 15 új kurzussal bővül 7 egyetemi kar fejlesztésében az RRF 2.1.2 Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás pályázat támogatásával, vagy a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platform partnerintézményeivel közösen fejlesztett „Bevezetés a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kérdéskörébe” és a nemzetközi együttműködésben kialakított „UI GreenMetric Online Course on Sustainability” online kurzusok. Idén júniusban a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég is elismerte a Szegedi Tudományegyetemet a fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért, a környezeti, társadalmi, irányítási (ESG) területeken végzett kiemelkedő tevékenységéért: a QS EduData Summit 2024 csúcskonferenciáján ’Commitment to Sustainability’ díjjal jutalmazta a Tisza-parti universitas-t.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb