Sport

Csak úgy záporoznak az érmek a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon

Csak úgy záporoznak az érmek a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon! Varga Ádám aranyérmet szerzett, Rendessy Eszter, Bragato Giada és a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás páros ezüstérmet!

Varga Ádám címét megvédve aranyérmet szerzett kajak egyes 500 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon. Mellette:

  • Rendessy Eszter kajak egyes 1000 méteren,
  • Bragato Giada pedig kenu egyes 500 méteren lett ezüstérmes,
  • de a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kajak kettes is ezüstérmet szerzett pénteken 1000 méteren.

Ezen a versenynapon kizárólag olyan számokban rendeztek, rendeznek döntőt, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban. A program második felében további gyorsasági, SUP és para döntőkre kerül sor.

MÁR AZ ELSŐ FINÁLÉ ÉREMMEL KECSEGTETETT

Az első finálé máris magyar éremeséllyel kecsegtetett, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás ugyanis tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett K-2 1000 méteren és csütörtöki előfutam-győzelme után most is az esélyesek közé tartozott. A legjobban a magyarok mellől induló norvégok kezdtek, de aztán az Atomerőmű SE és a Vasas kajakosa felzárkózott és az 500 méteres ellenőrzőpontnál már ők haladtak át elsőként. A táv második felében Vajdáék növelték előnyüket, a hajrára azonban felzárkóztak melléjük az olaszok, Samuele Burgo és Andrea Schera, akik nagyszerűen finiseltek, és végül övék lett az aranyérem. A magyarok a 2023-as vb-ezüst után az Eb-n is másodikak lettek.  

A KENUSOK LEMARADTAK

A kenusok hasonló távú versenyében Kollár Kristóf és Fejes Dániel erősen kezdett és fél kilométernél az olaszok és a németek mögött a harmadik helyen lapátolt. A hajrához is ebben a pozícióban érkeztek, de az utolsó kétszázon megérkeztek melléjük a moldávok, akik jobban bírták a végét, az elfáradó magyarok pedig végül lemaradtak a dobogóról, ötödikként zártak.  

K-1 1000 MÉTEREN RENDESSY ESZTER REMEKELT

A következő fináléban, női K-1 1000 méteren az UTE 21 éves Európa-bajnok kajakosa, Rendessy Eszter kezdetben a semleges színekben versenyző orosz Julija Babasinszkajával és a lengyel Justyna Iskrzyckával harcolt a dobogós helyezésekért. Hármasuk hamar kivált a mezőnyből, Iskrzycka azonban később ellépett, s nem volt kérdéses, hogy ő nyeri a versenyt. Mögötte Rendessy és az időközben felzárkózó cseh és svéd kajakos  csatázott az ezüstért, s ebből a csatából végül a közönség által űzött-hajtott magyar versenyző került ki győztesen, megduplázva a hazai második helyek számát a gyorsasági versenyekben.    

HATALMAS LENDÜLETTEL INDULT BRAGATO GIADA

Bragato Giada, a Tiszaújváros 24 éves kenusa az elmúlt években leginkább párosban versenyzett, Európa-bajnoki címet és vb-bronzot is szerzett, de ezúttal 500 egyesben szállt vízre, s ebben a számban is éremszerzésre törekedett. Hatalmas lendülettel indult neki a távnak, amit végig bírt is, igaz, a semlegesként versenyző, fehérorosz Aljona Nazdrova még nála is gyorsabb volt. A befutó szorosan alakult, de Bragato visszaverte a spanyol Maria Corbera támadását és újabb ezüstöt szerzett a házigazdáknak.

CÍMVÉDŐKÉNT SZÁLLT VÍZRE VARGA ÁDÁM

 Férfi K-1 500 méteren Varga Ádám címvédőként szállt vízre, s ennek megfelelően is versenyzett. Bár a norvég Gunnar Eide kilőtt a rajtból, Varga hamar reagált és száz méter után átvette a vezetést, s innentől gyakorlatilag már csak a hátát nézhette a mezőny. A KSI 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosa a célig folyamatosan növelte az előnyét és végül mintegy hajóhossznyi előnnyel diadalmaskodott.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb