Közélet

Takács Péter kiakadt, ő sem érti, hogyan mondhatta le heteken át a szegedi egyetem a gyermeksebészeti és a gyermektraumatológiai ellátást, miközben van másik műtőjük

„Számomra az volt a legfurcsább: hogyan tehette meg a szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak?” – tette fel a kérdést Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszava interjújában a szegedi gyermeksebészeti ellátás korábbi leállásával kapcsolatban.

A Szegedi Tudományegyetemen hét héten keresztül állt a gyermeksebészet, mivel a gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak. Emiatt szinte az összes műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták. A gyermeksebészeti ellátás június 4-én indult újra a szegedi egyetemen.

ÉRTHETETLEN, HOGY MIÉRT AZ EGÉSZ RÉGIÓRA MONDTÁK LE

Takács most azt mondta, ő május elején értesült a leállásról, arról az orvosi kamara alelnöke tájékoztatta. Miután kiderült, hogy komoly helyi ellátásszervezési hiba történt, arra kérte a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, Urbán Zoltán dandártábornokot és az országos tisztifőorvost, Müller Cecíliát, hogy adjanak a szegedi intézménynek országos szintű támogatást. Takács szerint amikor ezután kiderült, hogy a műtő, ahol a gyermeksebészeti beavatkozásokat kellene végezni, valóban nem alkalmas erre, érthetetlen volt, hogy miért az egész régióra mondták le az ellátást.

A KÖZPONTI MŰTŐ NEM VALAMELYIK PROFESSZORÉ, HANEM AZ EGYETEMÉ

„A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt’ jó napot” – fogalmazott Takács, aki szerint néhány napon belül a szegedi egyetem elő is állt egy megfelelő konstrukcióval, és ez azóta is működik. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Szegeden és a régióban a leállás alatt is mindenki megkapta a szükséges ellátást, egy gyerek sem maradt ellátatlanul – írja a Telex a Népszava nyomán.

A MŰTŐ A SEBÉSZETTŐL 400 MÉTERRE VAN

A Népszava azt írja, hogy a mostanra kialakult megoldással a műtő a gyermeksebészettől 400 méterre, egy másik épületben van. Az új helyen az orvosok nem kaptak olyan helyiséget, ahol átöltözhetnek, illetve tárolhatják, tisztíthatják a műszereket. Ezért minden egyes beavatkozás előtt-után egy bevásárlókocsival hozzák-viszik a beavatkozásokhoz szükséges anyagokat a két épület közötti több száz méteren. Takács szerint ez nem veszélyezteti az ellátást, amíg fehér és a fekete, azaz a tiszta és szennyezett eszközök nem kereszteződnek, addig nincs fertőzésveszély.

“Egyébként sincs minden hazai műtő mellett sterilizáló. A Szent János Kórházat főigazgatóként üzemeltettem, ott 14 hektáron legalább 8 vagy 10 épületben volt műtétes ellátás egyetlen központi sterilizálóval. Veszélyeztettük a betegeket azzal, hogy a központi sterilizálóba vittük az eszközöket, majd utána visszavittük azokat például az urológiára? A nagy kórházak tőlünk nyugatabbra mindenhol központi sterilizálóval dolgoznak. Jönnek-mennek a steril és nem steril eszközök, ott a higiéniás előírásokat be kell tartani. Amíg a higiénés előírásokat betartják, azaz a steril dobozokban, steril eszközök vannak, addig ez nem probléma. Szegeden pedig nyilván most lakják be a műtőt, tehát viszik magukkal az eszközöket. Egyébként az új műtőben ebédelni lehet a padlóján, egy nagyon korszerű, legmodernebb légtechnikával és orvosi eszközökkel felszerelt helyiség” – mondta az államtitkár.

TÖBB ESETET IS EL TUDNAK LÁTNI EGYSZERRE

Takács Péter azt is hozzátette, hogy olyan nem fordulhat elő, hogy ne tudnák a sürgős eseteket megoperálni. “Az SZTE műtőblokkjában 14 műtő van, ezek közül vészhelyzetben, bármelyik megnyitható. Azaz, ha véletlenül behoznak egy sürgős esetet, akkor egy másik műtőt is a gyereksebészek és traumatológusok rendelkezésére fognak bocsátani.” Az államtitkár szerint nem küldhetnek el senkit, a sürgős ellátásra szorulókat, aztán pláne nem. “Olyan előfordulhat, hogy egy tervezhető műtétet átütemeznek a műtéti programban, de ez akkor is előfordul, hogyha éppen a normál békeidőbeli ellátás megy a megszokott helyen” – emelte ki.

A teljes interjút ITT tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb