Közélet

Áll a bál a szentesi iskolaigazgató döntése után: Alföldi Róbert és Nyáry Krisztián is nyílt levélben tiltakozik a drámatagozat ellehetetlenítése miatt

Mint korábban megírtuk, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója felmondta azt az együttműködést, ami a szentesiek drámatagozata és a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium között huszonöt éve működött. Most az iskola korábbi diákjai, köztük Alföldi Róbert, Gáspár Sándor, Náray Erika és Nyáry Krisztián is nyílt levélben arra kérik az érintetteket, hogy vizsgálják felül a korábban hozott döntést.

A szentesi drámatagozatos diákok szülei május 14-én kapták kézhez azt a levelet, amelyben a Keleti István művészeti iskola igazgatója, Jakubeczné Illich Alíz azt közölte, hogy a Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, Sipos Kitti Lídia szeptembertől, különösebb magyarázat nélkül megszakítja velük a több mint húszéves együttműködést. Így a továbbiakban a Keleti már nem tudja támogatni a szentesiek drámatagozatát „közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával” – emlékeztet a Telex.

FELHÁBORODTAK A SZÜLŐK

A lap kiemeli, hogy a szentesi gimnázium igazgatója, Sipos Kitti Lídia két éve vezeti az intézményt, idén pedig a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltjeként is megmérette magát a választáson, de végül nem szerzett mandátumot. A döntés miatt felháborodott szülők egy hangos szülői értekezleten igyekeztek választ kapni a kérdéseikre, de volt olyan szülő is, aki a tankerülethez fordult. A gimnázium korábbi diákjai által szombaton közzétett nyílt levélben pedig azt írták: a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata országos jelentőségű pedagógiai műhely, ahonnan színészek, filmes és televíziós szakemberek, írók és alkotóművészek tucatjainak indult a pályája. A szentesi iskola elismert képzési modellje évtizedek alatt alakult ki, „egy át nem gondolt, radikális változtatással pedig ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni”.

A CSERE A MŰHELY VÉGÉT JELENTÉ

Az aláírók szerint a szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István művészeti iskola együttműködése a képzés sikerének biztosítéka volt eddig, ezért a Keleti lecserélése egy gyakorlati tapasztalattal nem rendelkező zeneiskolára a szentesi pedagógiai műhely végét jelentené. A gimnázium ugyanis a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával folytatná tovább az együttműködést. „Ezzel a lépéssel, ha jogilag nem is, de lényegét tekintve megszűnne a „szentesi drámai” – írták, ezért arra kérik a döntéshozókat, hogy segítsenek felülvizsgálni a döntést. A levelüket Sipos Kitti Lídia igazgatón kívül dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkárnak, a Klebelsberg Központot vezető Hajnal Gabriellának, Miklós Anikó tankerületi igazgatónak és Szentes országgyűlési képviselőinek címezték.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb