Szegedi Arcok

Olyan sikeres lett Karikó Katalin könyve, hogy irodalmi díjat is kapott érte

Idén új formában tért vissza a Libri Irodalmi Díj, amelyet tizenkét kategóriában osztottak ki, kizárólag a tavalyi eladási példányszámok, azaz a közönség körében való népszerűség alapján. Az elismerést mások mellett Karikó Katalin, Visky András, Orvos-Tóth Noémi és Mező Gábor kapta, a gyerekirodalmi életműdíjas Marék Veronika lett.

Dübörög az Ünnepi Könyvhét, és bizony Karikó Katalin is részt vett rajta Szegeden. Volt is rá oka, hiszen nem csak a könyvek szeretete miatt látogatott ki szombaton a Dugonics térre, hanem hogy dedikálja a memoárját az érdeklődőknek.

HATALMAS SIKER A KÖNYV

A Szegedi Tudományegyetem Nobel-díjas professzora sikerkönyvét, az „Áttörések – Életem és a tudomány” című memoárját már 9 nyelvre fordították le. A „Breaking Through – My Life in Science” kötet angol nyelvű bemutatóját követően a szerző több egyetemi helyszínen is dedikálta művét, és részt vett a tankönyvek szerepével foglalkozó rendezvényeken is Szegeden. Karikó Katalin az életútját bemutató könyv jogdíjaiból nagyvonalú felajánlást is tett az SZTE Klebelsberg Könyvtár javára. Mintegy 20 ezer dollárt meghaladó összeget adományozott az SZTE könyvtárának.

IRODALMI DÍJAT IS KAPOTT

A könyvének sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezúttal irodalmi díjat kapott érte. Mint kiderült, az olvasók döntése alapján a Libri irodalmi díját kapta meg Karikó Katalin. Az övé lett a tavalyi év legjobb tényirodalmi kötete. Ők lettek az idei díjazottak:

  • a 2023-as év közönségkedvence Frei Tamás Puccs Moszkvában című regénye lett,
  • az év szépirodalmi műveként Náray Tamás Barbara – A végzet című regényét ismerték el,
  • díjazták 2023 a határainkon túl legnépszerűbb könyvét is, elismerésben Visky András Kitelepítés című regénye részesült,
  • a tavalyi év legjobb tényirodalmi kötete Karikó Katalin Áttörések című életrajzi műve lett,
  • továbbá az év történelmi tényirodalmi könyvei között Mező Gábor A kultúra megszállása című kötetét szerették a legjobban az olvasók,
  • míg a számok alapján az elmúlt másfél évtized legsikeresebb könyve Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című bestsellere volt,
  • a legolvasottabb debütáló író díját Iglódi Csaba vehette át a harminc éven át készült Dreher-szimfónia regényéért,
  • és Libri irodalmi emlékdíjat Szőcs Géza kapott.

2023 legnagyobb példányszámban eladott üzleti tematikájú könyveként Walter Isaacson Elon Musk-életrajzát nevezték meg. 

A GYERMEKIRODALMI ALKOTÁSOKAT IS DÍJAZTÁK

A fentiek mellett ezúttal három kategóriában jutalmazták a jelentős gyermekirodalmi alkotásokat és szerzőket is. Az elmúlt tizenhat év gyermekirodalmi sikerkönyveként ismerték el Berg Judit Rumini című művét, az év gyerekkönyve Bartos Erikától A csigaház kincsei lett, Marék Veronika író-grafikust pedig gyerekirodalmi életműdíjjal tüntették ki – írja a Mandiner.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb