Közélet

Leépítés vagy átalakítás? Veszélyben Alföldi Róbert egykori szentesi gimnáziumának legendás dráma tagozata

Negyven éven át számos ismert színész végzett a szentesi Horváth Mihály Gimnázium legendás dráma tagozatán, amelynek a jövőjét most sokan féltik. Felröppentek a hírek ugyanis a képzés átalakításáról, azt azonban senki nem tudja, hogyan, írta meg a HVG.

Mint a lap írta, a diákok és a szülők hetekkel a döntés után szereztek tudomást a gimnázium dráma tagozatának átalakításáról, akkor is csak úgy, hogy az egyre terjedő hírek miatt ők maguk kezdeményezték egy rendkívüli szülői értekezlet összehívását. A szülők úgy érzik, a fórumon jószerivel semmilyen kérdésükre nem kaptak választ. Így aztán számos nyitott kérdés maradt a szülők és legfőképpen a diákok számára.

Az iskola legendás dráma tagozatán negyven éven át számos ismert színész, többek között Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor, Gáspár Sándor és Nyári Krisztián is végzett.

A DRÁMAOKTATÁST EGY MÁSIK ISKOLA VESZI ÁT

A szülői közösség május közepén értesült a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakközépiskolától, hogy nagy valószínűséggel nem akar velük szerződést hosszabbítani a gimnázium. A szülői értekezleten azt tudatták velük, hogy minden megy tovább, csak éppen a drámaoktatást a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola veszi át. Ez csak azért fura, mert ott a zeneoktatás áll a fókuszban, a drámapedagógia teljesen új szelete az iskola programjának. A fórumon erről annyit mondtak tájékoztatásul, hogy ez nem probléma, majd az eddig is a képzést végző pedagógusokat alkalmazza a Lajtha.

A TEREMBÉRLETET MÁR FELMONDTÁK, AZ OKTATÁS RÉSZLETEI AZONBAN NEM ISMERTEK

Évtizedeken át az volt a felállás, hogy a dráma tagozatosoknak emelt óraszámban tanították egy speciális képzésben a színjátszást, és a drámaoktatás más területeit a Keletivel szerződött óraadók vitték, ehhez bérleti díj fejében a Horváth Mihály Gimnázium termet is biztosított. A lap értesülései szerint a terembérletet már felmondták, de az oktatás megszervezésének részleteit még maguk az érintettek sem ismerik. Pedig két hónap múlva már kezdődik az új tanév, 29 újabb tagozatos kezdi meg a tanulmányait az iskolában.

A közvetlenül érintettek mindenesetre egyet szeretnének: ha a magas színvonalú, országosan is elismert drámaoktatás, amely már a 80-as évek óta folyik a HMG-ben, megmaradna.

Forrás: hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb