Kikapcs

Cannes-t megjárt rendezők érkeznek a Belvárosi Moziba

Cannes-t, Camerimage-t és TIFF-et megjárt versenyzők, az utóbbi két év kiemelkedő magyar filmjei érkeznek az operatőrök éves seregszemléjére, a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra.

A szakmai előzsűri döntése alapján 9 nagyjátékfilm, 6 dokumentumfilm és 22 rövidfilm került be az október 8. és 12. között rendezett 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál végleges versenyprogramjába – tudtuk meg a szervezőktől. A legnívósabb operatőri díjakra jelölt, a lengyel Camerimage, a cannes-i Golden Camera vagy a TIFF mustráin szereplő nemzetközi alkotásokon túl a szegedi versenyprogramot alkotó 37 műből 18 teljesen, míg 4 koprodukció keretében készült magyar alkotás, ami azt jelenti, hogy a fesztiválon az utóbbi 2 év legjobb hazai filmjei is indulnak.

A beérkezett művek nívóját jelzi, hogy válogató zsűri nem tudta betartani az előre meghatározott szigorú időkeretet, így a 2024-es fesztiválprogram még a korábbiaknál is gazdagabbnak ígérkezik. 

A versenyző filmek mellett a szervezők számos, a fesztivált színesítő eseménnyel készülnek: folytatódik a Magyar Operatőrök Hete, újra lesz Best of Friss Hús, diákfilmeket bemutató blokk és nem maradnak el a szakmai beszélgetések, workshopok, közönségtalálkozók sem. Az operatőrökre fókuszáló filmszemlének idén is a szegedi Belvárosi Mozi ad otthont.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb