Közélet

Évi bruttó 600 ezer forintért toboroz területvédelmi tartalékosokat a Magyar Honvédség, 18 és 65 év közötti férfiak és nők jelentkezését várják, akár Szegeden is

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk. A területvédelmi tartalékos állomány nagy értéket ad hozzá a haderőhöz, és rajtuk keresztül egyre többen megismerik a honvédséget – mondta a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatornán kedden.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kifejtette: a területvédelmi tartalékosok komponensét néhány éve alakították ki és fejlesztik a Magyar Honvédség keretein belül. Tavaly a korábbi kettő mellé további öt ezredet hoztak létre, és önálló parancsnoksággal látták el – tette hozzá.

BEHÁLÓZZÁK AZ ORSZÁGOT

“Amíg a legmodernebb fegyverekkel felszerelt hivatásos katonáink bázisokon állomásoznak az ország különböző pontjain, a hét tartalékos ezredünk kapillárisszerűen behálózza az országot. A könnyűfegyverzettel felszerelt területvédelmi tartalékosok kiegészítik és segítik a hivatásosok feladatait” – magyarázta a miniszter. A Szeretem, megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampányban helyben toboroznak katonákat, akik lakóhelyük közelében megkapják az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy a közvetlen környezetük védelmére készüljenek mindenféle formában – ismertette a részleteket a miniszter.

FÉRFIAK ÉS NŐK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK

Hozzátette azt is, hogy a tartalékos ezredekbe 18 és 65 év közöttiek, férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek, alapkiképzést kapnak, és egy évben legalább egy hétre behívják őket fenntartó kiképzésekre, gyakorlatokra. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felelőtlennek nevezte a 2002 és 2010 között előttük szolgáló kormányokat, amiért engedték a haderőt olyan állapotba jutni, hogy 2010 végére mindössze 17 önkéntes tartalékos maradt (2004. november 3-án szerelt le az utolsó sorkatona), vagyis egyáltalán nem gondoskodtak a tartalékos komponensről. Kiemelte: hosszú folyamat indult el 2010 után, amikor lassan-lassan elkezdett ez a rendszer kiépülni.

ANYAGI JUTTATÁS IS JÁR

A tárcavezető a tartalékosok anyagi juttatásairól elmondta, hogy az új ajánlati csomaggal évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot kapnak az alapkiképzés után, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz, ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb