Smart Szeged

Ridley Scott és Steve Jobs egy kicsit Szegedre jönnek: 40 éves Mac-gépet mutatnak be a Múzeumok Éjszakáján

A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg MAC40 kiállítását a Neumann Társaság, ahol egyebek közt a Ridley Scott ikonikus reklámfilmjével negyven éve bemutatkozó Macintosh 128K személyi számítógép is megtekinthető lesz. Vagyis, ha úgy vesszük, Szegeden találkozik egymással a két legenda, az Apple alapító Steve Jobs és az Alien legendás rendezője (bár a találkozó a valóságban sajnos már sosem jöhet létre, Jobs 2011-ben bekövetkezett halála miatt). A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában megrendezett ingyenes eseményen látható lesz a Macintosh családot megelőző Apple Lisa, valamint egy olyan Macintosh-gép, amelyet a személyi számítógépek úttörő szoftverfejlesztője, Charles Simonyi ajándékozott a családjának – és ők a társaságnak. A résztvevőket különleges előadások és a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló filmvetítés várja.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság különleges, ingyenesen látogatható programokkal várja az érdeklődőket 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az esemény helyszíne a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, ahol az informatika történetének számos ikonikus elemét állítják ki. A látogatók több ritkaságot is megtekinthetnek, például egy eredeti MAC 128K számítógépet és egy működő telefonközpontot, retro számítógépeket az informatika múltjából. Emellett részt vehetnek a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló, VAKONDOK IV című dokumentumfilm ingyenes vetítésén is.

A rendezvény keretében nyílik meg az október végéig látogatható MAC40 kamarakiállítás, amelyen jeles magángyűjtők együttműködésével számos tárgy, többek között a kereken negyven évvel ezelőtt bemutatott első igazi Macintosh személyi számítógép is megtekinthető. A Macintosh 128K az Apple első sikeres tömeggyártású, grafikus felhasználói felülettel, beépített képernyővel és egérrel rendelkező személyi számítógépe, amelyet Ridley Scott rendező híres televíziós reklámjával mutattak be a XVIII. Super Bowl reklámszünetében, 1984-ben.

Mint a DigitalHungary írta, a kiállításon megtekinthető a Macintosh családot megelőző, 1983-ban kiadott, Steve Jobs kislányáról elnevezett Apple Lisa asztali számítógép egy variánsa is: ennek első szériája volt az első olyan tömeggyártású személyi számítógép, amely grafikus felhasználói felülettel működtethető. A kiállítás további érdekessége egy olyan Macintosh számítógép konfiguráció, amelyet az Office programok atyja, Charles Simonyi ajándékozott a családjának. Ő jól ismerte a személyi számítógép hőskorának vezéregyéniségeit – így a Microsoft-alapító Bill Gates-t és az Apple-alapító Steve Jobsot -, hiszen szoftverfejlesztőként maga is óriási hatást gyakorolt az iparág fejlődésére és arculatára.

A kiállításmegnyitón jelen lesz előadóként az NJSZT korábbi alelnöke, Bedő Árpád, aki korábban az Apple Macintosh operációs rendszerének honosítását vezette, és az általa kidolgozott szótár nagy részét később a Microsoft is átvette. Bedő két éven át szerkesztője volt a PCWorld mellékleteként megjelent MacVilág Macintosh Magazinnak, nyugdíjasként pedig alkalmazásokat készít az Apple mobileszközeire. A másik előadó a Neumann-díjas Nagy Károly számítástechnikai magángyűjtő lesz, aki több mint húsz éve gyűjt számítástechnikai eszközöket – más gyűjtők mellett az ő tárgyai mutatkoznak be a különleges kiállításon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb