Szegedi Arcok

Egy éjszaka alatt úgy “elrendezték” olvasónk autóját a galambok, hogy csak pislogtunk… Vajon örökös probléma marad ez Szegeden? (frissítve)

Visszatérő probléma, és állandó téma a galamb-kérdés nem csak Szegeden, hanem szinte az összes nagyvárosban és településen. Amellett, hogy durván el vannak szaporodva ezek a madarak, még komoly közegészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Most egyik olvasónk hívta fel a problémára újfent a figyelmünket, ugyanis elmondása szerint a Rókusi körúti Tesco környékén, és Tarján városrészen, a Zápor tó környékén is tarthatatlan az állapot.

Januárban írtunk arról, hogy madárürülék és egy-egy madár bomló teteme rondítja a belváros képét a Dóm téri árkádoknál. Eszméletlenül csúnya látványt nyújtottak a madárürülékkel megszórt szobrok, amik pont Szeged szívében “tündököltek”, valahogy így:

Akkor érdeklődtünk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nél az áldatlan állapotok miatt, akik azt válaszolták, hogy nem hozzájuk tartozik a terület. Kizárólag a szobrok fenntartása.

CSÚNYÁN ELRENDEZIK EGY ÉJSZAKA ALATT AZ AUTÓKAT SZEGEDEN

Nos, nagyon úgy fest, hogy a galambok nem csak itt keserítik meg az életet, hanem a Rókusi körúti Tesco környékén, és Tarján városrészen, a Zápor tó környékén is. Olvasónk az alábbi képet küldte, elmondása szerint az autó egyetlen egy éjszaka alatt ilyen:

Jól látható, hogy alaposan “megszórták” a szerencsétlenül járt autót a madarak, de a társasház előtt is olyan piszkot hagytak szintén egy éjszaka alatt a madarak, hogy csak pislogtunk. Íme:

Olvasónk szerint sajnos “semmi intézkedés nem történik ellenük, és borzasztó fertőzésveszélyes, gusztustalan.” Azt is írta, hogy felvették már a kapcsolatot az illetékesekkel, de egyelőre csak a “mutogatás” megy.

SZÁMOS EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMÁT OKOZHATNAK

A városi galambok egyébként sok kellemetlenséget okozhatnak. Első és leginkább nyilvánvaló probléma a galambürülék. A galambok naponta jelentős mennyiségű ürüléket termelnek, amik láthatók a városi épületeken, járdákon, parkokban és köztereken. Az ürülék foltokat hagyhat a járműveken, épületeken, és a nedves környezetben csúszós felületet képezhet, ami baleseteket okozhat. Ezenkívül a galambok tollai és toll törmelékei allergiás reakciókat válthatnak ki az erre érzékeny embereknél. A légúti problémák, köhögés, tüsszögés és a viszkető bőr csak néhány azok közül a tünetek közül, amelyekkel az érintettek szembesülhetnek. A galambok fészkei és tollai további egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a parazita fertőzéseket is.

RENDELET AZ ETETÉS ELLEN

Több magyarországi nagyváros már fellépett galambok ellen. Az más kérdés, hogy ez bármit is ér-e. Nyíregyházán például a városi közgyűlés rendeletet adott ki a probléma orvoslásának érdekében. Ennek értelmében a közösségi együttélés alapvető szabályai közé sorolták az állatok etetésének tilalmát a közterületeken. Amennyiben valaki ezt megszegi, akár 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kaphat, a további büntetésekről nem is beszélve. 

Békéscsabán több módszerrel is folyamatosan dolgoznak a szakemberek a probléma megoldásán, illetve a közterületek takarítására ugyancsak hangsúlyt fektetnek. Többek között emelőkosaras autóval leveszik az épületek párkányairól a fészkeket, igyekeznek befogni a galambokat és olyan, speciális táppal etetik a madarakat, amellyel a termékenységüket csökkentik. 

Érdeklődtünk az önkormányzatnál a témával kapcsolatban. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket!

FRISSÍTVE: VÁLASZOLT AZ ÖNKORMÁNYZAT – A TULAJDONUKBAN ÁLLÓ INGATLANOK ESETÉBEN MINDENT MEGTESZNEK A GALAMBOK ELSZAPORODÁSA ELLEN

Szeged város önkormányzatának szerkesztőségünkhöz megküldött válaszlevele alapján, az önkormányzat nem rendelkezik hatósági jogkörrel a galambok gyérítése vonatkozásában, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a tulajdonában vagy résztulajdonában álló ingatlanok fenntartása, karbantartása, felújítása közben megszüntesse a galambok fészkelőhelyét.

MI MAGUNK IS SOKAT TEHETÜNK

Mint írták, azért, hogy ne szaporodjanak túl a galambok, mi magunk is tehetünk:

  • a saját tulajdonunkban lévő elhanyagolt padlásterek galamb fészkelőhelyektől való megtisztításával, galambriasztó tüske kihelyezésével,
  • a kommunális hulladék csökkentésével, ami táplálékforrást kínál a számukra,
  • valamint azzal, hogy nem etetjük a galambokat.

A PADOK ÉS A SZOBROK TAKARÍTÁSÁT AZ SZKHT VÉGZI

Hozzátették, az évnek azon kritikus szakaszaiban, amikor megszaporodnak a galambürülékkel kapcsolatos lakossági panaszok, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. gyakrabban végez takarítást az érintett közterületeken, ami során megtisztítják a padokat és a szobrokat is. Amennyiben az ingatlan magántulajdonosa is eleget tesz a jogszabály által előírt köztisztasági kötelezettségének, úgy ez elegendő kell legyen az időszakosan megjelenő, zavaró mennyiségű madárürülék felszámolására a környezetgazdálkodás gyakoribb és intenzívebb közterület-takarítási munkájával együtt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb