Mindenmás

A szerda volt eddig a legmelegebb nap az évben, de ez még csak a kezdet: pénteken 107 éves melegrekord dőlhet meg

Tapasztalhattuk Szegeden is, hogy az év eddigi legmelegebb napja volt a szerdai! A maximum-hőmérséklet szinte országszerte meghaladták a 30, a délkeleti országrészben egész nagy területen a 34-35 Celsius-fokot – írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán csütörtökön.

Hozzátették, hogy méréseik alapján Tiszaalpáron volt a legmelegebb, ott kereken 37 fokot mértek, ezzel nem dőlt meg az országos napi melegrekord, ami 37,3 fok. Közölték azt is, az északra elrobogó, az országot csak súroló hidegfront hatására átmenetileg kevésbé meleg levegő érkezik, a szerdaihoz képest több fokos hűlést az északkeleten és északnyugaton élők tapasztalhatnak.

107 ÉVES REKORD DŐLHET MEG

Az Időkép azt írja, hogy pénteken érjük el a hőhullám csúcspontját. Az északi szelet déli váltja fel, és vele együtt forró, szubtrópusi eredetű levegő érkezik fölénk, és ismét többfelé lépi át a hőmérséklet a 35 fokot. A déli, délnyugati tájakon néhol 38-39 fok is lehet.

Az ország legmelegebb része a Dél-Alföld mellett a Dél-Dunántúl lesz, ahol a csúcsértékek néhol a 38-39 fokot is elérhetik. Ez azt jelenti, hogy az 1917-ben mért, 38,2 fokos napi melegrekord is komoly veszélybe kerülhet.

Ezzel el is érjük a hőség csúcspontját, szombaton ugyanis már egy hidegfront söpri ki a forróságot az ország nagy részéről élénk, erős északias széllel, záporokkal, zivatarokkal kísérve. De délkeleten még ezen a napon is 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb