Szegedi Arcok

“Még most is remeg a hangom, ha a versenyről beszélek” – exkluzív interjú a deszki Gong Pálinkamanufaktúra alapítójával, akik kiérdemelték idén az ország legsikeresebb kereskedelmi főzdéje címet

Óriásit tarolt a Deszken üzemelő Gong Pálinkamanufaktúra a 2024. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen, ahol egyszerre 5 nagydíjat nyertek meg, valamint összesen 18 érmet kaptak, ezzel kiérdemelve az ország legsikeresebb kereskedelmi főzdéje címet, írtuk meg korábban. Most a fantasztikus elismerésről, s arról, mitől is olyan különleges a Gong pálinkája, Dr. Zámbó Anitával, a családi vállalkozás egyik alapítójával beszélgettünk.

“MÉG MINDIG A VERSENY HATÁSA ALATT VAGYOK”

“Mind a mai napig a hatása alatt vagyok. Remeg a hangom, ha a versenyről beszélek. Napok, mire ezt a sikert az ember feldolgozza. Tele vagyok érzelemmel” – kezdte beszélgetésünket Zámbó Anita, aki azt is elmondta a végtelen lelkesedés és büszkeség hajtja családi vállakozásuk valamennyi tagját, hiszen a manufaktúrát férjével, László Sándorral alapították, aki a Vajdaságból hozta magával a pálinkafőzés hagyományait, fia, Szanka Dániel pálinkamester pedig szintén óriási nagy tudást gyűjtött a pálinkafőzés terén. Így együtt pedig évről-évre megalkotják a csodát, amit nem csak a pálinkakedvelők, hanem a szakma legjava is kétségkívül elismer.

Ennek bizonyítékául a deszki GONG Pálinkaház az idei országos versenyen is letarolta a mezőnyt, 18 féle pálinkát neveztek be, ezek közül pedig az összes, azaz mind a 18 érmes lett: az 5 champion mellett 4 aranyérmet, 7 ezüstöt és 2 bronzot hoztak haza, ami egészen elképesztő teljesítménynek számít. Sőt, két különdíjat is bezsebeltek, a NAK különdíját az érlelt szilva, a NÉBIH-ét pedig a merlot törköly kategóriában kapták meg.

“EZ EGY NAGYON RITKA ÉS KIEMELKEDŐ EREDMÉNY”

“A mi történetünkben gyakorlatilag arra még nem volt példa, hogy ne kaptunk volna minden nevezett tételünkkel érmet. 2021-ben kaptuk meg először az ország legsikeresebb kereskedelmi főzdéje címet, kétszer pedig Európában Magyarország legsikeresebb főzdéje elismerésben részesültünk. Amivel az idei országos versenyen kiérdemeltük a legsikeresebb kereskedelmi főzde címet az az, hogy a 18 nevezett pálinkából 5 tétel a legeslegjobb lett a maga kategóriájában, s ez egy nagyon ritka és kiemelkedő eredmény” – mondta el Zámbó Anita.

KOMOLY ÉS ÖSSZETETT FOLYAMAT ALAPJÁN VÁLASZTJÁK KI A GYŐZTES PÁLINKÁKAT

Mint az alapítótól megtudtuk egy nagyon komoly és összetett bírálási folyamat megy végbe, mire a Pálinka Nemzeti Tanács kiválasztja a győztes pálinkát. A nevezni kívánt tételeket először a Nébih-hez kell eljutattnia a manufaktúráknak, ahol megvizsgálják, hogy tartalmaz -e valamilyen adalékanyagot, ízfokozót, ízesítőt, aromát, illatot, vagy bele nem illő vegyületet. Ha ők úgy találják, hogy az adott tétel vegyileg teljesen tiszta, mint a Gong Pálinka esetében, csak akkor kerülhetnek a Pálinka Nemzeti Tanács bírái elé.

A bírálók elé tehát csak hibátlan pálinka kerülhet, melyet aztán a színe, íze, illata alapján megvizsgálnak pontoznak, sőt az is egy fontos szempont, hogy az íz és az illat tökéletes harmóniát alkosson. A Gong Pálinkamanufaktúra nyertes tételeinél pedig valamennyi szempont maximálisan érvényesült.

A KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSNÉL KEZDŐDIK A JÓ PÁLINKA

Egy pálinkaversenyt mindig egy egész éves felkészülés előz meg, tudtuk meg Zámbó Anitától. Kezdve azzal, hogy kiválasszák a legmegfelelőbb alapanyagokat. Ezért a Gong családi manufaktúra tíz hektáros saját gyümölcsössel is rendelkezik, amit pedig nem ők termelnek meg, azokért a gyümölcsökért felkutatják az országban a legjobb gazdákat. A kiváló pálinka elkészítése tehát szinte már művészet. “Ez egy nagyon összetett folyamat és minden csodálatos benne” – árulta el Zámbó Anita. Mint hozzátette, nagyon hálás minden dolgozójuknak is, hiszen a háttérben is egy fantasztikus csapat munkálkodik azon, hogy a csoda évről-évre megszülethessen.

EZ EGY SZÉP HAGYOMÁNY KEZDETE

Zámbó Anita abba is beavatott bennünket, reméli, hogy családjában a pálinkafőzés hagyománya generációról generációra öröklődik majd, hogy fiaikat, majd az ő fiaikat is ugyanolyan szenvedéllyel és szeretettel tölti el a pálinkafőzés minden csínja-bínja, mint amilyen hatalmas lelkesedéssel és ambíciókkal készíti most ő, férjével és idősebb fiával a legtökéletesebb és legfinomabb pálinkákat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb