Szegedi Arcok

Ennél cukibb videót ma nem fogsz látni: mezopotámiai borjú-boom volt a Szegedi Vadasparkban

Négy mezopotámiai dámszarvas borjú cseperedik a Szegedi Vadasparkban! A fajt a kipusztulás széléről mentették meg, melyben óriási szerepe van a Vadasparknak is, hiszen Európa második legnagyobb állománya Szegeden található.

Mezopotámiai borjú-boom volt a Szegedi Vadasparkban – közölte az intézmény a közösségi oldalán, ahol hozzátették, hogy kevesen tudják, hogy a vadon kipusztulással fenyegetett mezopotámiai dámszarvas második legnagyobb európai állománya a Szegedi Vadasparkban él. Ennél több csak a németországi Opel Zooban él, amely állatkert arról híres, hogy ott mentették meg a fajt a kipusztulástól a múlt század második felében.

JELENLEG 4 KICSI VAN A VADASPARKBAN

Mint kiderült, az ott tenyésztett állomány volt a bázisa a későbbi visszatelepítéseknek, amelyek jelenleg is folynak a Közel-Keleten. A Vadaspark 2013 óta vesz részt az európai fajmentő tenyészprogramban, és azóta minden évben születtek borjak – idén jelenleg 4 kicsit láthatnak a látogatók a kifutóban.

A Vadaspark egy aranyos videót is megosztott a kis jövevényekről:

AZ ÉLŐHELY PUSZTULÁSA OKOZTA A VESZTÜKET

A Közel-Keleten őshonos mezopotámiai dámszarvas többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta. A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik.

A mérete valamivel nagyobb az európaiénál – tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé “lapátos”. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli – a Szegeden kialakított kifutó is ezt idézi -, ahol elbújhat ragadozói elől. A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind a négy borjat, ahogy a indiai antilopok borjait is, melyek szintén a tavasz végén születtek a szegedi állatkertben – emlékeztet az MTI.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb