Kikapcs

Új kötettel jelentkezik a Móra Ferenc Múzeum: pénteken workshoppal egybekötött könyvbemutatón ismerhetjük meg

A diktatúrák tükre címmel jelent meg a Móra Ferenc Múzeum új kiadványa. A fotóalbumban Liebmann Béla és Enyedi Zoltán fotóiból válogattak: a felvételek a Rákosi- és a Kádár-diktatúra időszakába engednek bepillantást. A könyvbemutatót június 28-án, pénteken 16 órakor tartják a Móra-múzeumban, tudatta szerkesztőségünkkel az intézmény.

FOTÓALBUM A RÁKOSI – ÉS KÁDÁR-DIKTATÚRA IDŐSZAKÁRÓL

Új kötettel jelentkezik a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A diktatúrák tükre című kiadványban a Rákosi- és Kádár-diktatúra időszakába kívánnak bepillantást nyújtani fotóalbum-szerűen: Liebmann Béla és Enyedi Zoltán felvételeiből válogattak a kötet szerkesztői, Hegedűs Anita, Medgyesi Konstantin és Sólyom Péter. A kiadvány elején három tanulmányt olvashatunk: az első a fotók jelentőségéről szól, a második Liebmann Béla munkásságát mutatja be, míg a harmadik írás Enyedi Zoltánt ismerteti meg a közönséggel.

POLITIKUSOK, IKONIKUS SZEGEDI ÉPÜLETEK, ÉS A HÉTKÖZNAPOK PILLANATAI ELEVENEDNEK MEG

A könyv fotóin megjelennek a kor ikonikus politikusai: például Rákosi Mátyás, Kádár János, Apró Antal, Farkas Mihály, Révai József vagy Losonczi Pál. A politikusok mellett a korra oly jellemző tömegrendezvényekről is találunk tematikus blokkot, valamint felbukkannak ikonikus szegedi épületek is a kiadványban. Az utolsó fejezetben pedig a hétköznapok pillanataiba engednek betekintést a szerkesztők a fotókon keresztül.

PÉNTEKEN LESZ A KÖNYVBEMUTATÓ

A diktatúrák tükre című kötetet június 28-án, pénteken 16 órakor mutatják be a Móra Ferenc Múzeumban. Az eseményen a kötet bemutatása mellett workshop-jelleggel a kiadvány elkészítésének folyamatába is bepillantást engednek. Az alkotók beszámolnak majd arról, milyen kutatási folyamatok előzik meg egy-egy ilyen fotóalbum létrejöttét, milyen grafikai és tördelési kihívásokkal találkoznak, hogyan állnak össze a különböző fényképes és szöveges elemek a munka folyamán.

KÉTÉVES KUTATÁSI PROJEKT EREDMÉNYE

A kiadvány egy körülbelül kétéves kutatási projekt eredménye. A Móra Ferenc Múzeum Liebmann- és Enyedi fotógyűjteménye kapcsán folytak digitalizálási, kutatási munkálatok az elmúlt időszakban. Emellett ismeretterjesztő előadásokat és konferenciát is tartottak a témakörben különböző szakemberek bevonásával. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően, a Magyar Géniusz Program keretein belül kerül megrendezésre.

Forrás és fotó: Móra Ferenc Múzeum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb