Közélet

A TOP 3-ba került az SZTE, az egyik legnépszerűbb egyetem lett itthon – mutatjuk, hányan jelentkeztek Szegedre

Néhány hét múlva kihirdetik a felvételi ponthatárokat, de az már kiderült, hogy a legnépszerűbb öt egyetem között a fővárosi mellett vidéki intézmények is szerepelnek, természetesen itt foglal helyet az SZTE is, sőt, benne van a TOP 3-ban is. Mindezek mellett a legnépszerűbb szakokra is fény derült.

A héten, a középfokú szóbeli vizsgák végeztével lezárul az idei érettségi időszak, július 24-én pedig az is kiderül, hogy a jelentkező 120 990 diákot melyik egyetemre vették fel – írja a Világgazdaság.

NŐTT AZ ÉRDEKLŐDÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSEK IRÁNT

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása alapján a jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százaléka pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. Népszerűek a gazdálkodástudományi képzések, de nőtt az érdeklődés a pedagógusképzések iránt és a műszaki, informatikai, valamint a természettudományi képzési területek iránt is.

TOP 5-BEN AZ SZTE

A legtöbb jelentkezőt, összesen 17 080 főt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vonzotta; amit a három legnagyobb vidéki egyetem követ. A második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény 9950 jelentkezővel a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem lett. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény pedig a budapesti székhelyű Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel.

A LEGNÉPSZERŰBB SZAKOK

A VG szerint a legnépszerűbb szak 6801 jelentkezővel ezúttal is a 

  • gazdálkodási és menedzsment alapképzés volt, amelyt a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is olyan képzések követtek, mint 
  • a pszichológia, 
  • a jogász, 
  • az ápolás és betegellátás, valamint 
  • a kereskedelem és marketing szakok.

A lap azt írja, hogy idén nehéz előre megjósolni a ponthatárokat. A mostani helyzetet az is bonyolítja, hogy a diákoknak az intézményi pontok miatt minden egyetemen más lehet a pontszámuk, hiszen egyetemenként változik, hogy például mennyit ér egy nyelvvizsga, vagy hány pontot ér az emelt szintű érettségi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb