Közélet

Megvan, melyik Csongrád-Csanád vármegyei települések polgármesterei ellen emelhettek vádat Szegeden, akik pályázati pénzek elszámolásával csalhattak

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három polgármesterrel és egy társukkal szemben, akik két megyebeli kistelepülés önkormányzata által elnyert pályázati pénzek elszámolásával csaltak – írtuk meg hétfőn, most pedig az is kiderült, hogy a büntetőeljárásban érintett két település Mindszent és Mártély lehet.

41 MILLIÓS ADÓSSÁGÁLLOMÁNYT ÖRÖKÖLT AZ ÚJ POLGÁRMESTER

Mint kiderült, a 2022-es időközi választást követő átadás-átvételkor szembesült azzal Mártély új polgármestere, Ambrus István, hogy mintegy 41 millió forintos adósságállományt örökölt meg az önkormányzattól. Ennek a része volt az is, hogy egy korábbi TOP-os, uniós pályázatban 5,5 millió forint támogatást vissza kellett fizetni az államkincstárnak – erről annak kapcsán nyilatkozott a Promenad24 lapnak Ambrus István, hogy a szóban forgó projekt kapcsán a szegedi ügyészség költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt három politikus – egy jelenlegi és két volt polgármester – ellen is vádat emelt.

MINDSZENT ÉS MÁRTÉLY TEKINTETÉBEN TÖRTÉNHETTEK SZABÁLYTALANSÁGOK

A Promenad24 több forrásból származó információi szerint a büntetőeljárásban érintett két település Mindszent és Mártély. A vádirat szerint az ő konzorciumuk által a helyi közösségek erősítésére 2017-ben elnyert, 27 milliós összegű TOP-os pályázattal kapcsolatban történhettek szabálytalanságok a 2018-2020-as időszakban. A lap kiemelte, hogy Mindszent polgármestere akkor a jelenlegi településvezető, Zsótér Károly volt, Mártély esetében 2019 előtt Borsos József, 2019 után Putz Anita töltötte be a polgármesteri tisztséget. A lap szerint szó sincs arról, hogy Ambrus István, Mártély mostani vezetője a vádlottak között lenne.

RÉSZLETFIZETÉST KÉRTEK

Ambrus István a hírportálnak elmondta: amikor az időközi választást követően 2022 augusztusában átvette a polgármesteri tisztséget, akkor realizálták, hogy az érintett pályázat kapcsán 5,5 millió forint visszafizetési teher ott szerepel az egyéb kötelezettségek sorában. Megjegyezte, ez is benne volt abban a 41 milliós tartozáscsomagban, amit az előző faluvezetés rájuk hagyott. Elárulta azt is a lapnak, hogy az általa irányított önkormányzat részletfizetést kért és kapott a Magyar Államkincstártól, és az 5,5 milliós adósságot ugyanúgy törlesztették és kitisztázták, mint a falu összes tartozását.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb