Kikapcs

Múlt századelőt idéző gőzgép kel életre a Tápéi Tarhonyafesztiválon, amivel még a cséplést is bemutatják, exkluzív interjú a kuriózum számba menő gépcsoda tulajdonosával

Szombaton hét órától kezdődik a Tápéi Tarhonyafesztivál Szegeden. Idén 19. alkalommal rendezik meg a nívós eseményt, falunappal egybekötött főzőversennyel, koncertekkel, állatsimogatóval és táncbemutatókkal várják a szegedieket a tápéi Piac téren. A programok sorát egy különleges esemény is gazdagítja, szombaton 10 órától tartják ugyanis a Hagyományőrző Cséplőgép Bemutatót, ahol Csatári Sándor, az Agrár Géptörténeti Egyesület elnöke érkezik egy kuriózum számba menő gépcsodával, egy 100 éves gőzgéppel fogja ugyanis bemutatni, hogyan zajlott a múlt század elején a cséplés. A gőzgép különlegessége, hogy ebből a típusból mindössze kettő van csupán az országban, s az egyiket most élő nagyságban, munka közben láthatjuk.

MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKET GYŰJTENEK ÉS ÚJÍTANAK FEL AZ UTÓKOR, A FIATALABB GENERÁCIÓK SZÁMÁRA

Csatári Sándor, mint szerkesztőségünknek elmesélte már legalább 30 éve gyűjti a különböző régi mezőgazdasági gépeket és eszközöket, valamint ipari motorokat. Egyesületük célja a régi magyar kötődésű mezőgazdasági traktorok, gépek, eszközök, megmentése, és bemutatása az utókor, a fiatalabb generációk, és az emlékezni vágyók számára. Az eszközöket nem csak gyűjtik, és raktározzák, hanem lehetőségeikhez mérten feljavítják, restaurálják, és ha van rá lehetőségük, vagy álló bemutatón, vagy működés közben megmutatják az érdeklődők számára. 

Ilyen alkalom lesz most is a Tápéi Tarhonyafesztiválon, ahol a Bujdigép Kft. és tulajdonosa, Bujdosó József támogatásával megrendezett Hagyományőrző Cséplőgép Bemutatón az érdeklődők bepillantást nyerhetnek egy múlt századelőt idéző gőzgép működésébe.

KORHŰ RUHÁBAN MUTATJÁK BE A CSÉPLÉST A GŐZGÉP SEGÍTSÉGÉVEL

Csatári Sándor beszélgetésünk során elárulta, egy 1926-ban gyártott gőzgéppel, valamint egy körülbelül vele egyidős cséplőgéppel érkeznek szombaton a Hagyományőrző Cséplőgép Bemutatóra. Mint a tulajdonos elárulta, a Tápéi Tarhonyafesztivál látogatóinak nem csupán arra lesz lehetőségük, hogy életnagyságban megcsodálják ezeket a már muzeális értéket képviselő mezőgazdasági gépeket, hanem működés közben is láthatják majd, Sándor és csapata ugyanis a cséplés folyamatát fogják vele bemutatni. Hozzátette, a bemutató során minden apró részletre figyelni fognak, hogy minél autentikusabb legyen a látvány az érdeklődők számára, így a csépléshez korhű ruhát is öltenek.

ILYEN MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ GŐZGÉPBŐL MINDÖSSZE KETTŐ VAN CSAK AZ ORSZÁGBAN

Mint az egyesület elnöke beavatott bennünket, a lokomobil gőzgépet valamikor ökrökkel és lovakkal húzatták. A gép gőzt termel, mint egy mozdony, majd egy nagy féktárcsán keresztül hajtja meg a különböző eszközöket, mint például a szivattyúkat, és cséplőgépeket. Azt is megtudtuk, a bemutató azért is lesz különleges, mert ez a mára már csupán hagyományőrzést szolgáló gép igazi ritkaságnak számít. Ilyen magyar gyártmányú gőzgép csak kettő van az országban, az egyik a keszthelyi múzeumban tekinthető meg, a másik Sándor tulajdonában van. Ezt láthatjuk működés közben a Tápéi Tarhonyafesztiválon.

Ízelítőül mutatunk is nektek pár felvételt a gőzgépről:

ÍGY NÉZ KI A TÁPÉI TARHONYAFESZTIVÁL PROGRAMJA

Szombaton falunappal egybekötött főzőversennyel, koncertekkel, állatsimogatóval, táncbemutatókkal és koncertekkel várják a szegedieket a tápéi Piac téren. Az esemény keretein belül Szegedre jön a Bon Bon és az Alma együttes is. Az alábbi plakáton láthatod a részletes programokat:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb