Kikapcs

Igazi kuriózumot csodálhatunk a Tápéi Tarhonyafesztiválon, egy 1926-os gőzgéppel mutatják be a cséplést: ilyen gépből mindössze csak kettő van az országban (fotók)

Idén 19. alkalommal rendezik meg a Tápéi Tarhonyafesztivált, falunappal egybekötött főzőversennyel, koncertekkel, állatsimogatóval és táncbemutatókkal várják a szegedieket a tápéi Piac téren. A programok sorát egy különleges esemény is gazdagítja, a Hagyományőrző Cséplőgép Bemutató. Csatári Sándor, az Agrár Géptörténeti Egyesület elnöke egy 100 éves gőzgéppel mutatja be, hogyan zajlott a múlt század elején a cséplés.

ILYEN MAGYAR GYÁRTMÁNYÚ GŐZGÉPBŐL MINDÖSSZE KETTŐ VAN CSAK AZ ORSZÁGBAN 

Mint az egyesület elnöke beavatott bennünket, a lokomobil gőzgépet valamikor ökrökkel és lovakkal húzatták. A gép gőzt termel, mint egy mozdony, majd egy nagy féktárcsán keresztül hajtja meg a különböző eszközöket, mint például a szivattyúkat, és cséplőgépeket. Azt is megtudtuk, a bemutató azért is különleges, mert ez a mára már csupán hagyományőrzést szolgáló gép igazi ritkaságnak számít. Ilyen magyar gyártmányú gőzgép csak kettő van az országban, az egyik a keszthelyi múzeumban tekinthető meg, a másik Sándor tulajdonában van. Ezt láthatjuk fotókon a Tápéi Tarhonyafesztiválon.

KORHŰ RUHÁBAN MUTATJÁK BE A CSÉPLÉST A GŐZGÉP SEGÍTSÉGÉVEL

Mint a tulajdonos elárulta, a Tápéi Tarhonyafesztivál látogatóinak nem csupán arra lesz lehetőségük, hogy életnagyságban megcsodálják ezeket a már muzeális értéket képviselő mezőgazdasági gépeket, hanem működés közben is láthatják majd, Sándor és csapata ugyanis a cséplés folyamatát fogják vele bemutatni. Hozzátette, a bemutató során minden apró részletre figyelni fognak, hogy minél autentikusabb legyen a látvány az érdeklődők számára, így a csépléshez korhű ruhát is öltenek.

Fotók: Kisházi Sanyi főszerkesztő a helyszínen járt, ő készítette nekünk a fotókat, köszi!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb