Közélet

Gulyás Gergely: háborúellenes akciótervről döntött a kormány, hosszabbítást kaphatnak a babaváró hitelesek – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Szokatlan időpontban, hétfőn tartja a következő Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő – írtuk meg a múlt héten. Az eseményen elsősorban a szerdai, majd a vasárnapi kormányülés döntéseit ismertethetik majd. 

A lehetséges témák között lehet

  • a benzináremelkedésbe való beavatkozás,
  • a reptéri késések és anomáliák felszámolása,
  • valamint Orbán Viktor moszkvai látogatása is.

Ahogy mindig, úgy most is élőben tudósítunk majd az eseményről a Szeged365-ön.

FRISSÍTVE (09:38): KEZDÜNK

A kormány a múlt heti ülésein is foglalkozott az orosz-ukrán háború jelenlegi állásával és lehetséges kimeneteleivel – mondta Gulyás, aki szerint a legfontosabb megállapítás, hogy az elhúzódó háború rendkívüli veszélyeket rejt magában.

FRISSÍTVE (09:41): HÁBORÚS PROPAGANDA

A háború gazdasági árát egész Európa fizeti meg, vélekedett a miniszter, ezért helyesnek tartja, hogy Orbán Viktor békemisszót indított. Gulyás szerint a nagy európai országokat háborús propaganda uralja. Ezt követően úgy fogalmazott, hogy a háborús felekkel folytatott közvetlen párbeszéd nélkül béke nem érhető el.

Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amely hozzájárulhat a békéhez, jelezte Orbán Viktor kínai útja kapcsán. Magyarország tudja, hol van a helye, hangsúlyozta, nincs konkrét béketervünk, biztos abban a magyar kormány, hogy ezt csak a felekkel együttműködve lehet kidolgozni – írja a 24.hu.

FRISSÍTVE (09:46): HÁBORÚELLENES AKCIÓTERV

Az elmúlt hónapokban azt is tapasztalják, hogy politikai, jogi és pénzügyi zsarolásnak vannak kitéve, hogy ők is álljanak a háborút támogató országok sorába, hangoztatta Gulyás, majd leszögezte, hogy nincs olyan zsarolás, ami arra kényszeríti hazánkat, hogy minden politikai lépéssel a háború mielőbbi végét kell szolgálni. Háborúellenes akciótervről döntött a kormány, az első lépés, hogy a háborús propagandával szeretnének szembeszállni pártoknál és médiumoknál is, ezért kötelezni fognak mindenkit, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá, ez a médiumokra érvényes. Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a háborús propagandára érkező forrásokat „visszautalják a feladónak”, mondta.

FRISSÍTVE (09:47): VÉDELMI HOZZÁJÁRULÁST KELL FIZETNI A MULTIKNAK, BANKOKNAK

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie azoknak a multiknak, amelyek nyertek a – kabinet szerint – a háborún. Az új extraprofitadó a bankokra és az energetikai multikra vonatkozik. A bankok közül azokat büntetik, akik nem növelték a magyar állampapírállományukat. A Portfolio azt írja, hogy a bankok devizaműveleteire illetéket vetnek ki, valamint a már meglévő tranzakciós tételt is emelik. De egy stopot vezetnek be, hogy ne terhelhessék ezt át az ügyfelekre.

FRISSÍTVE (09:48): ÜZEMANYAGÁR

Az üzemanyagárak emelkedése kapcsán Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a kiskereskedőkkel kötöttek egy megállapodást, hogy nem lehet magasabb a hazai benzin- és dízelár, mint a régiós országok átlaga, ezért felszólítják az érintett szereplőket, hogy tartsák magukat ehhez az egységhez.

FRISSÍTVE (09:51): LÉGITÁRSASÁGOK

A kormány elvárja, hogy hiába egy forgalmas és terhelt időszak a mostani, a légiközlekedés valamennyi szereplőjétől egy akciótervet várnak, valamint folyamatos utastájékoztatásra kötelezik őket, hogy a jelentős késésekről megfelelően értesüljenek az érintettek. 12 hatósági eljárás már elindult, amelyekben vizsgálják a járatindulások késéseit, akár fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhatnak – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Minden egyes jelentős késésnél, fájdalmas bírságot rójanak ki a légi társaságokra – fogalmazott Gulyás Gergely.

FRISSÍTVE (09:55): HOSSZABBÍTÁS A BABAVÁRÓBAN

A miniszter beszédét követően Vitályos Eszter elmondta, hogy a kormány döntött a babaváró kölcsönnel kapcsolatban is. Azoknak a pároknak, akiknek 2024. július 1. után lejárna az ötéves időtartam és még nem született gyermekük, egy legfeljebb 2 éves hosszabbítást biztosít a kormány. Ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, nekik az új határidő 2026. július 1. lesz. Ez a döntés a kormányszóvivő szerint több ezer családot indít. A kormányszóvivő beszélt az Egészségablak alkalmazásról is, a július 1. indulástól július 6-ig 504 lakossági foglalást regisztráltak az első öt napra. Vitályos Eszter ezt követően aktuális kormányzati fejlesztésekről beszélt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb