KikapcsVideo365

Új sztár született Szegeden: ismerd meg a Lapos Beach techno-sáskáját

Számos ikonikus karaktert adott már Szeged a nagyvilágnak és úgy tűnik, egy újabb csillag van születőben: jelentjük, a Lapos Beach techno-sáskája megérkezett.

Hétfő este 9 előtt töltöttek fel egy videót a közkedvelt szabadstrand Facebook oldalára, amelyen egy jókora ázsiai imádkozó sáska (Hierodula tenuidentata) látható, ami – ha csendben nézzük meg a felvételt – nem nagy truváj, mivel 2019-es első észlelése óta gyakori vendég a Napfény Városában. Azonban ha hangot is adunk rá, igazi showműsor lesz a videóból,

mivel a sáska teljesen a háttérben szóló house zene ütemére mozog.

“Érzi az ütemet” – írta az egyik Szeged365 olvasó, aki felhivta a figyelmünket a nem mindennapi buli-rovarra. Hogy mennyire igaz az állítás, az alábbiakban lehet ellenőrizni, a videót pedig természetesen hanggal együtt illik elindítani:

Az óriás ázsiai imádkozó sáska (Hierodula tenuidentata) egy nagyméretű, látványos, legtöbbször zöld, de néha barnás vagy sárgás testű rovar, mely megjelenésével, antropomorf tulajdonságaival magára vonja az emberek figyelmét. Leggyakrabban hosszú életű nőstény egyedei láthatók, melyek ősszel peterakás vagy napfürdőzés céljából elhagyják a fák lombkoronáját. Gyakran sima kérgű fák törzsén vagy napsütötte falakon kerülnek szem elé röviddel azelőtt, hogy az első fagyos éjszakák beálltával elpusztulnak.

Mind ez idáig Magyarországon csak egyetlen fogólábú fajt ismertek az utóbbi évekig, de például Romániában már négy faj él, a Balkánon pedig ennek legalább a kétszerese. Európában háromtucatnyi faj ismert.

Első ismert hazai példánya 2019-ben a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken egy kertben bukkant fel – írta a Magyar Természettudományi Múzeum blogja. A következő években Zákányszékről a faj petetokjai és lárvái is előkerültek, megtelepedését bizonyítva. 2020-ban Budapesten, Dél-Budán is észleltek egy kifejlett példányt, a találatot 2021-ben és 2022-ben újabbak követték. 2021 őszén a Városligetben keltett feltűnést több nagyméretű, nőstény Hierodula, ahogyan a platánfák törzsén napoztak. A budapesti észlelések mellett az elmúlt két évben folyamatosan gyűltek a megfigyelések Zákányszék mellett a Dél-Alföld más településéiről is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb