Kikapcs

Hamarosan pörögnek a fodros szoknyák és kopognak a díszes csizmák Szegeden: zenés felvonulással startol a Martin György Néptáncfesztivál (frissítve)

Pénteken délután a résztvevő együttesek zenés felvonulásával elkezdődik a Martin György Néptáncfesztivál Szegeden – tudatta a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány.

Szegeden 1966-ban rendeztek első ízben nagyszabású nyári néptáncfesztivált. Az 1970-es évektől – Novák Ferenc ötlete alapján – a rendezvényen egyik évben nemzetközi, a másikban magyarországi és határon túli magyar együttesek lépnek fel. Ez utóbbi fesztivál Martin György 1983-ban elhunyt táncfolklorista nevét viseli.

A LEGJOBBAKAT DÍJAZZÁK

A fesztiválon az együttesek zsűri előtt mutathatják be új koreográfiáikat, és azokat a szakemberek értékelik és díjazzák. A szervezők néhány éve döntöttek úgy, hogy a rendezvényen az ifjúsági csoportok számára kínálnak szakmai megmérettetéssel egybekötött bemutatkozási lehetőséget, hiszen ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képesek teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedésük, szenvedélyük, odaadásuk páratlan.

NYOLC EGYÜTTES CSOPORTJAI MUTATKOZNAK BE

Idén nyolc együttes csoportjai mutatkoznak be a fesztiválon:

  • a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett
  • az Alföld Néptáncegyüttes Csongrádról,
  • az Árendás Néptáncegyüttes Hódmezővásárhelyről,
  • a Bartók Táncegyüttes Békéscsabáról,
  • a Dobbantó Néptáncegyüttes Szegvárról,
  • a Terbete Néptáncegyüttes az erdélyi Zilahról,
  • a Tisza Táncegyüttes Szolnokról,
  • valamint a Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkről, illetve Szegedről.

A fesztivál zenekara az országosan ismert Juhász zenekar lesz.

PÉNTEKEN ZENÉS FELVONULÁSSAL INDUL A FESZTIVÁL

Pénteken délután 17:30-tól a résztvevők népviseletben, zenés kísérettel a Széchenyi térről a Kárász utcán keresztül a Dugonics térre vonulnak, ahol a fesztiválmegnyitón ízelítőt adnak műsoraikból. Másnap este a Kisszínházban az együttesek zsűri és közönség előtt mutatkoznak be. Emellett a fiatal táncosok szakmai programokon vehetnek részt: rendeznek táncbemutatókat, a zsűri részletes szakmai értékelést nyújt a produkciókról, a fesztivál hagyományaihoz híven pedig a napi programokat hajnalig tartó táncház zárja.

FRISSÍTVE: A MELEG MIATT KÉSŐBB KEZDŐDIK A PROGRAM

A XIV. Martin György Néptáncfesztivál megnyitó ünnepségének kezdete a hétvégén várható kánikula okán megváltozott. A kiadott programtól eltérően: július 12-én, pénteken 18 órakor indul a Széchenyi térről a népviseletbe öltözött néptáncosok menete a Kárász utcán át a Dugonics térre, ahol 18.15-kor kezdődik a megnyitó ünnepség – közölte a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál és Martin György Néptáncfesztivál a közösségi oldalán.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb