Smart Szeged

Megoldódhat a szegedi gyermeksebészet ügye: az SZTE több milliárdot kap a sürgősségi fejlesztésére

Nem is olyan rég, egy hónappal ezelőtt borzolta fel a kedélyeket az a tény, hogy gyakorlatilag hetekig nem volt gyereksebészeti és traumatológiai ellátás Szegeden. Sajnos a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak, így a gyerekeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak. Egy hét éves programból Szegeden 4,3 milliárdért épült volna új épület, hogy jobb ellátást kapjanak Csongrád-Csanád és a többi vármegye gyermekei, ám ez forrás hiányában elmaradt. Most azonban nagyon úgy fest, hogy folytatódik a projekt, hiszen a Magyar Közlöny friss számából az derült ki, hogy az SZTE 3,2 milliárd forintot kap a sürgősségi fejlesztésére, ebből 1,3 milliárdos a kormányzati támogatás.

Mint megírtuk, 2016-ban a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerére kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére, majd 2023-ban lezárult a projekt, de az SBO mégsem épült meg. Az Átlátszó akkor azt írta, hogy forrás hiányában nem sikerült megvalósítani a projektet.

1,3 MILLIÁRD A KORMÁNYTÓL

Most azonban úgy fest, mégis lehet belőle valami, hiszen a Magyar Közlönyben az áll, hogy az SZTE “gyerek sürgősségi és gyerek traumatológiai centrum kialakítására” több mint 3,2 milliárd forintot kap. Igaz, ez 1 milliárddal kevesebb, mint ami eredetileg jutott volna. A kormányhatározat szerint 1 347 071 258 forint közvetlen költségvetési forrást biztosítanak a szegedi gyermeksebészet fejlesztése céljából a Szegedi Tudományegyetemnek – ezt már Mihálffy Béla is bejelentette.

NEM VOLT ELLÁTÁS

Mint korábban megírtuk, Szegeden azért nem volt ellátás, mert az SZTE bízott a fejlesztésben, ezért átköltöztek a Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol kaptak egy műtőt, amit idén április elejéig használhattak. A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa gyakorlatilag egy évig dolgozott az orr-fül-gégészeti klinika kölcsön helyiségeiben, míg április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után a hónap közepén visszaköltöznek az eredeti, régi épületbe, a korábbi helyükre.

Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel a műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette, ezért új engedélyre lett szükség, viszont az 1960-as években épült műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. Ezért az NNGYK megtagadta a működtetési engedély kiadását és hiánypótlást írt elő, ami azt vonta maga után, hogy gyakorlatilag hét hétig nem volt gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Valamennyi műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztattak, majd maikor kirobban a köztudatba, hogy mi történt, kancellári vezetői megbeszélést tartottak, és az a döntés született, hogy azonnali hatállyal használatba adnak a gyermeksebészetnek egy másik épületben lévő műtőt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb